Gołąbki
16 gołąbków
Składniki:
Gołąbki:
1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego z karkówki lub z łopatki oraz boczku
300 g ryżu lub kaszy gryczanej ugotowanej na półtwardo
300 g ryżu lub kaszy gryczanej ugotowanej na półtwardo
2 jajka
przyprawa uniwersalna (np. vegeta)
1 duża główka kapusty (zwykłej lub włoskiej)
1,5 litra domowego bulionu
masło
sól
pieprz
Sos:
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
2 pęczki koperku
cukier
sól
pieprz
śmietana do zabielania
mąka pszenna do zagęszczenia
Przygotowanie:
Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem i przyprawami. Jak nie jesteśmy pewni czy dobrze smakują, można kawałek klopsika, na spróbowanie, usmażyć delikatnie w wodzie z odrobiną oliwy.
Z kapusty wyciąć głąb, gotować z nieosolonej wodzie głąbem w dół. Można po jakimś czasie odwrócić. Ważne by liście same delikatnie zaczęły odchodzić. Odrywać je pojedynczo i odstawiać na sito.
Liście osuszyć i delikatnie ściąć grubszą część nerwu kapusty. Nakładać porcję mięsa i zawijać. Zaczynami zawijanie od węższej części liścia wzdłuż nerwów. Najpierw boczki, a potem rolujemy do najszerszej części.
Na dnie dużej brytfanny układamy pozostałe nam liście kapusty oraz w odstępach po pół łyżeczki masła. Układamy ciasno gołąbki, na to dużo posiekanego koperku i układamy kolejną warstwę gołąbków. Na koniec też układamy ponownie kawałki masła i liście kapusty. Do brytfanny wlewamy bulion.
Piec w piekarniku 1,5 godziny na 180 st. C.
Po upieczeniu zachować wywar z brytfanny, z niego zrobić sos do gołąbków. Jak mało go zostało można dolać więcej bulionu. Rozprowadzić w rondelku koncentrat pomidorowy w bulionie, doprawić cukrem, solą, pieprzem i dużą ilością koperku. Zagęścić w razie potrzeby mąką i zabielić śmietaną.
Gołąbki podawać polane sosem pomidorowym, najlepiej z gotowanymi ziemniaczkami.
Wskazówki:
Gołąbki idealnie nadają się do mrożenia. W tym celu, po upieczeniu, podzielić je do pojemników wraz z bulionem z brytfanny. Po odmrożeniu sos dorabiać jak w przepisie z użyciem tego bulionu - dzięki temu sos jest bardziej aromatyczny.
Komentarze
Prześlij komentarz