Burrito
4 porcje
Składniki:
Ryż
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki chili
1 łyżka oleju
200 g ryżu długoziarnistego
500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
Mięso
1 cebula
1 łyżka oleju
500 g mielonej wołowiny
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka papryki słodkiej
sól i pieprz
2 łyżki sosu Worcestershire
kilka kropel Tabasco
1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
1 łyżeczka suszonej kolendry liściastej
(można dodać świeżą na koniec)
1/2 łyżeczki kuminu
sok z 1/2 limonki
1 puszka fasoli konserwowej czerwonej
Burrito
4 pszenne tortille
4 garście starkowanego żółtego sera
kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek i chili drobno posiekać.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekane składniki. Dodać surowy
ryż i podsmażać aż ryż stanie się szklisty. Bulion doprowadzić do wrzenia i
dodać do ryżu wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać i gotować na małym
ogniu pod przykryciem 25 minut lub do całkowitego zredukowania płynów. Ryż
odstawić.
Posiekaną cebulę zeszklić na głębokiej
patelni, dodać wołowinę. Całość lekko podsmażyć. Dodać przyprawy, przecier i
dalej smażyć na mniejszym ogniu. Po około 5 minutach dodać fasolę. Podsmażać na
wolnym ogniu do całkowitego zredukowania płynów.
Mięso wymieszać z ryżem. Tortille podgrzać
w mikrofali przez 15 sekund lub na suchej patelni przez 30 sekund. Na tortillę
nakładać garść starkowanego sera i porcję nadzienia. Zawijać jak sajgonki -
najpierw boczki a potem zawijać resztę. Burrito podsmażać na suchej patelni do
uzyskania lekko złotej chrupkiej skórki. Podawać z kwaśną śmietaną lub
guacamole.
Komentarze
Prześlij komentarz