Burrito


4 porcje

Składniki:

Ryż
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki chili
1 łyżka oleju
200 g ryżu długoziarnistego
500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
3 łyżki koncentratu pomidorowego 
sól i pieprz

Mięso
1 cebula
1 łyżka oleju
500 g mielonej wołowiny
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka papryki słodkiej
sól i pieprz
2 łyżki sosu Worcestershire
kilka kropel Tabasco
1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
1 łyżeczka suszonej kolendry liściastej (można dodać świeżą na koniec)
1/2 łyżeczki kuminu
sok z 1/2 limonki
1 puszka fasoli konserwowej czerwonej

Burrito
4 pszenne tortille
4 garście starkowanego żółtego sera
kwaśna śmietana

Przygotowanie:
Cebulę, czosnek i chili drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekane składniki. Dodać surowy ryż i podsmażać aż ryż stanie się szklisty. Bulion doprowadzić do wrzenia i dodać do ryżu wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem 25 minut lub do całkowitego zredukowania płynów. Ryż odstawić.

Posiekaną cebulę zeszklić na głębokiej patelni, dodać wołowinę. Całość lekko podsmażyć. Dodać przyprawy, przecier i dalej smażyć na mniejszym ogniu. Po około 5 minutach dodać fasolę. Podsmażać na wolnym ogniu do całkowitego zredukowania płynów. 

Mięso wymieszać z ryżem. Tortille podgrzać w mikrofali przez 15 sekund lub na suchej patelni przez 30 sekund. Na tortillę nakładać garść starkowanego sera i porcję nadzienia. Zawijać jak sajgonki - najpierw boczki a potem zawijać resztę. Burrito podsmażać na suchej patelni do uzyskania lekko złotej chrupkiej skórki. Podawać z kwaśną śmietaną lub guacamole.




Komentarze