Paella Valenciana z kurczkiem i krewetkami

4 porcje:

Składniki:
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
mała szczypta szafranu
400 g piersi kurczaka
1 czerwona papryka
1 cukinia
3 garście zielonego groszku
2 ząbki czosnku
1 duży pomidor
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/3 szklanki białego wina
4 łyżki sosu pomidorowego (passaty) lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
300 g ryżu arborio (jak do risotto)
8 - 10 dużych obranych krewetek

Do podania:
drobno posiekana natka pietruszki wymieszana z 4 łyżkami oliwy extra vergine i startym ząbkiem czosnku

Przygotowanie:

Przygotować bulion i zagotować razem z szafranem. Piersi oczyścić z kostek i włókien, pokroić w 1,5 cm kostkę. Paprykę pokroić w małą kosteczkę, cukinię w trochę większą kostkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.

Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni o średnicy 26 cm. Dodać kurczaka i obsmażyć
go dokładnie z każdej strony (około 5 minut). Dodać pozostałą łyżkę oliwy, paprykę, cukinię, czosnek, groszek i pomidory, dodać szczyptę soli i
smażyć dalej przez około 7 minut, co chwilę mieszając.

Dodać paprykę w proszku słodką i ostrą, wlać wino, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż wino wyparuje. Dodać sos pomidorowy, a po chwili wsypać ryż i mieszając smażyć 2 minuty.

Wlać gorący, przecedzony bulion, wymieszać i zagotować. Gotować bez mieszania przez 8 minut, następnie włożyć krewetki, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć szczelnie patelnię folią aluminiową i gotować przez 6 minut.

Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Zdjąć folię, podawać z przygotowaną oliwą z pietruszką i czosnkiem.

Komentarze