Paella Valenciana z kurczkiem i krewetkami
4
porcje:
Składniki:
1 litr bulionu drobiowego lub
warzywnego
mała szczypta szafranu
400 g piersi kurczaka
1 czerwona papryka
1 cukinia
3 garście zielonego groszku
2 ząbki czosnku
1 duży pomidor
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/3 szklanki białego wina
4 łyżki sosu pomidorowego (passaty)
lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
300 g ryżu arborio (jak do risotto)
8 - 10 dużych obranych krewetek
Do
podania:
drobno posiekana natka pietruszki wymieszana
z 4 łyżkami oliwy extra vergine i startym ząbkiem czosnku
Przygotowanie:
Przygotować bulion i zagotować razem z
szafranem. Piersi oczyścić z kostek i włókien, pokroić w 1,5 cm kostkę. Paprykę
pokroić w małą kosteczkę, cukinię w trochę większą kostkę. Czosnek posiekać na cieniutkie
plasterki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej
patelni o średnicy 26 cm. Dodać kurczaka i obsmażyć
go dokładnie z każdej strony (około 5
minut). Dodać pozostałą łyżkę oliwy, paprykę, cukinię, czosnek, groszek i
pomidory, dodać szczyptę soli i
smażyć dalej przez około 7 minut, co
chwilę mieszając.
Dodać paprykę w proszku słodką i ostrą,
wlać wino, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż wino wyparuje. Dodać sos
pomidorowy, a po chwili wsypać ryż i mieszając smażyć 2 minuty.
Wlać gorący, przecedzony bulion,
wymieszać i zagotować. Gotować bez mieszania przez 8 minut, następnie włożyć
krewetki, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć szczelnie patelnię folią aluminiową
i gotować przez 6 minut.
Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem
jeszcze przez 2 minuty. Zdjąć folię, podawać z przygotowaną oliwą z pietruszką
i czosnkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz