Ziołowe kotleciki nadziewane mozzarellą na tagliatelle z sosem pomidorowym i pesto bazyliowym.
4 porcje
Składniki:
Kotleciki
1 drobno
posiekana cebula
3 ząbki
drobno posiekanego czosnku
500 g
zmielonych filetów z piersi z kurczaka
1 jajko
1
łyżeczka soli
½
łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1
łyżeczka Vegety
50 g
bułki tartej
1 łyżka
majonezu
1
łyżeczka musztardy Dijon
4 łyżki
natki pietruszki
1
łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
oliwa z
oliwek do smażenia
125 g
mozzarelli z zalewy
Makaron z sosem pomidorowym
1 drobno posiekana cebula
1 ząbek
drobno posiekanego czosnku
680 g
przecieru pomidorowego
1
łyżeczka cukru
½
łyżeczki soli
1
łyżeczka suszonej bazylii
50 g
oliwy z oliwek extra vergine
makaron
tagliatelle z pszenicy durum
Pesto bazyliowe
40 g
zmielonego sera parmezan
20 g
orzechów włoskich łuskanych
1 ząbek czosnku
40 g liści
świeżej bazylii
150g oliwy
z oliwek extra vergine
½ łyżeczki
soli
parę
ładnych świeżych listków bazylii do ozdoby
Oliwę do smażenia rozgrzać na głębokiej patelni i poddusić na niej całą
cebulę z czosnkiem. Oddzielić porcję na kotleciki i ostudzić,
pozostałość zostawić na patelni do sosu.
W misce wymieszać
podduszoną cebulę, kurczaka, jajko, przyprawy, bułkę tartą i pietruszkę.
Mozzarellę porwać na kawałeczki ok. 1,5 cm średnicy. Wilgotnymi dłońmi formować
klopsiki wokół kawałka mozzarelli. W szerokim garnku z sitkiem do gotowania na
parze doprowadzić wodę do wrzenia. Sitko wyłożyć papierem do pieczenia i
ponakłuwać widelcem. Układać kotleciki na papierze i gotować na parze
pod przykryciem przez ok. 30 min.
Do cebulki
pozostałej na patelni dodać przecier pomidorowy, przyprawy i oliwę. Zagotować.
Ewentualnie doprawić do smaku według własnych upodobań.
Ugotować
makaron al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
Składniki na
pesto umieścić w malakserze i zmiksować na gładką pastę.
Makaron wyłożyć na talerz. Polać sosem pomidorowym.
Ułożyć kotleciki i całość przybrać pesto bazyliowym i listkami
bazylii. Podawać ze schłodzonym różowym lub białym wytrawnym winem.
Komentarze
Prześlij komentarz