Ziołowe kotleciki nadziewane mozzarellą na tagliatelle z sosem pomidorowym i pesto bazyliowym.

4 porcje

Składniki:

Kotleciki
1 drobno posiekana cebula
3 ząbki drobno posiekanego czosnku
500 g zmielonych filetów z piersi z kurczaka
1 jajko
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka Vegety
50 g bułki tartej
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy Dijon
4 łyżki natki pietruszki
1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
oliwa z oliwek do smażenia
125 g mozzarelli z zalewy

Makaron z sosem pomidorowym
1 drobno posiekana cebula
1 ząbek drobno posiekanego czosnku
680 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonej bazylii
50 g oliwy z oliwek extra vergine
makaron tagliatelle z pszenicy durum

Pesto bazyliowe
40 g zmielonego sera parmezan
20 g orzechów włoskich łuskanych
1 ząbek czosnku
40 g liści świeżej bazylii
150g oliwy z oliwek extra vergine
½ łyżeczki soli
parę ładnych świeżych listków bazylii do ozdoby

Oliwę do smażenia rozgrzać na głębokiej patelni i poddusić na niej całą cebulę z czosnkiem. Oddzielić porcję na kotleciki i ostudzić, pozostałość zostawić na patelni do sosu.

W misce wymieszać podduszoną cebulę, kurczaka, jajko, przyprawy, bułkę tartą i pietruszkę. Mozzarellę porwać na kawałeczki ok. 1,5 cm średnicy. Wilgotnymi dłońmi formować klopsiki wokół kawałka mozzarelli. W szerokim garnku z sitkiem do gotowania na parze doprowadzić wodę do wrzenia. Sitko wyłożyć papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Układać kotleciki na papierze i gotować na parze pod przykryciem przez ok. 30 min.

Do cebulki pozostałej na patelni dodać przecier pomidorowy, przyprawy i oliwę. Zagotować. Ewentualnie doprawić do smaku według własnych upodobań.

Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.

Składniki na pesto umieścić w malakserze i zmiksować na gładką pastę.

Makaron wyłożyć na talerz. Polać sosem pomidorowym. Ułożyć kotleciki i całość przybrać pesto bazyliowym i listkami bazylii. Podawać ze schłodzonym różowym lub białym wytrawnym winem.

Komentarze