Jajka sadzone z panchettą i szparagami


4 porcje

Składniki
4 kromki pieczywa tostowego
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
4 plastry panchetty (lub szynki Schwarzwaldzkiej)
4 jajka
4 szparagi zielone
garść tarkowanego parmezanu
oliwa truflowa
sól i pieprz

Przygotowanie

Na dużej płaskiej patelni rozgrzać masło i usmażyć grzanki po obu stronach na złoty kolor. Grzanki rozłożyć na talerzach.

Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć panchettę. Ułożyć na grzankach.
W międzyczasie odciąć zdrewniałe końce szparagów. Dolną część szparagów obrać. Szparagi przekroić na pół i smażyć na tłuszczu pozostałym na patelni. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć po dwie połówki na grzankach.

Na rozgrzany tłuszcz rozbić delikatnie jajka. Łopatką ostrożnie rozprowadzić białko by wszędzie się równo ścięło. Pod konieć smażenia doprawić solą i pieprzem, i przykryć patelnię pokrywką.

Rozdzielić jajka na grzanki – ważne by żółtko pozostało płynne. Całość posypać parmezanem i polać oliwą truflową.

Komentarze