Jajka sadzone z panchettą i szparagami
Składniki
4 kromki pieczywa tostowego
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
4 plastry panchetty (lub szynki Schwarzwaldzkiej)
4 jajka
4 szparagi zielone
garść tarkowanego parmezanu
oliwa truflowa
sól i pieprz
Przygotowanie
Na dużej płaskiej patelni rozgrzać
masło i usmażyć grzanki po obu stronach na złoty kolor. Grzanki rozłożyć na
talerzach.
Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę
oliwy i podsmażyć panchettę. Ułożyć na grzankach.
W międzyczasie odciąć zdrewniałe
końce szparagów. Dolną część szparagów obrać. Szparagi przekroić na pół i
smażyć na tłuszczu pozostałym na patelni. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć po
dwie połówki na grzankach.
Na rozgrzany tłuszcz rozbić
delikatnie jajka. Łopatką ostrożnie rozprowadzić białko by wszędzie się równo
ścięło. Pod konieć smażenia doprawić solą i pieprzem, i przykryć patelnię
pokrywką.
Rozdzielić jajka na grzanki – ważne by
żółtko pozostało płynne. Całość posypać parmezanem i polać oliwą truflową.
Komentarze
Prześlij komentarz