Grochówka


6 porcji

Składniki:

3 litry wody
300g żeberek wieprzowych
300 g grochu żółtego łuskanego (połówki)
6 średnich ziemniaków
włoszczyzna
2 ząbki czosnku, obrane
2 cebule, pokrojone w kostkę
200 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
200 g kiełbasy myśliwskiej, pokrojonej w połówki
2 łyżki mąki
2 listki laurowe
4 ziela angielskie
przyprawy: majeranek, cząber, lubczyk, kozieradka, estragon, sól, pieprz

Przygotowanie:

Namoczyć groch w wodzie przez 5-8 godzin.

Do garnka włożyć żeberka i zalać zimną wodą, po zagotowaniu wylać wodę wraz z szumowinami. Zalać ponownie wodą wraz z grochem. Gotować przez godzinę. Uważać by nie wykipiał. Pod koniec posolić łyżeczkę.

Ziemniaki pokroić w kostkę i trzymać w zimniej wodzie by nie ściemniały. Marchewkę, pieruszkę i część selera z włoszczyzny starkować na grubych oczkach. Dodać wraz z pozostałymi warzywami i czosnkiem do wywaru. Dodać przyprawy. Gotować przynajmniej 40 minut by ziemniaki zaczęły się lekko rozpadać.

Boczek wytopić na patelni, dodać cebulkę i zeszklić. Na tym samym tłuszczu zrumienić kiełbasę.

Z zupy odcedzić większe kawałki warzyw – pora i selera. Dodać cebulkę, boczek i kiełbasę. W razie potrzeby doprawić.

Komentarze