Grochówka
6 porcji
Składniki:
3 litry wody
Składniki:
3 litry wody
300g żeberek
wieprzowych
300 g grochu żółtego
łuskanego (połówki)
6 średnich
ziemniaków
włoszczyzna
2 ząbki czosnku,
obrane
2 cebule,
pokrojone w kostkę
200 g boczku
wędzonego, pokrojonego w kostkę
200 g kiełbasy
myśliwskiej, pokrojonej w połówki
2 łyżki mąki
2 listki laurowe
4 ziela angielskie
przyprawy: majeranek, cząber,
lubczyk, kozieradka, estragon, sól, pieprz
Przygotowanie:
Namoczyć groch w wodzie przez 5-8
godzin.
Do garnka włożyć
żeberka i zalać zimną wodą, po zagotowaniu wylać wodę wraz z szumowinami. Zalać
ponownie wodą wraz z grochem. Gotować przez godzinę. Uważać by nie wykipiał. Pod
koniec posolić łyżeczkę.
Ziemniaki
pokroić w kostkę i trzymać w zimniej wodzie by nie ściemniały. Marchewkę,
pieruszkę i część selera z włoszczyzny starkować na grubych oczkach. Dodać wraz
z pozostałymi warzywami i czosnkiem do wywaru. Dodać przyprawy. Gotować przynajmniej
40 minut by ziemniaki zaczęły się lekko rozpadać.
Boczek wytopić
na patelni, dodać cebulkę i zeszklić. Na tym samym tłuszczu zrumienić kiełbasę.
Z zupy odcedzić
większe kawałki warzyw – pora i selera. Dodać cebulkę, boczek i kiełbasę. W
razie potrzeby doprawić.
Komentarze
Prześlij komentarz