Mielone zapiekane pod purée
Przepis na Thermomix
6 porcji
Składniki:
Purée
1 kg ziemniaków, mącznych, obranych, pokrojonych na 1 cm kawałki
1 łyżeczka soli
350 g mleka
30 g masła, pokrojonego na kawałki
1-2 szczypty gałki muszkatołowej mielonej
1 łyżka ketchupu
pieprz
Mięso
4 łyżki masła
2 cebule, pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku
100 g szynki dojrzewającej
250 ml białego wytrawnego wina
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
gałązka rozmarynu
łyżka mąki
żółtko
700 g sera ementalera
Sposób przygotowania:
Purée
Założyć motylek. Do TM włożyć ziemniaki, sól i mleko, gotować bez założonej miarki 25-30min/95°C/obr.1.
Dodać masło i przyprawy, założyć miarkę, miksować 30s/obr.3.
Mięso
Masło rozgrzać na patelni, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Szynkę pokroić na paseczki i podsmażyć z cebulą. Dodać ketchup i wino. Odparować alkohol. Dodać mięso i podsmażyć. Przyprawić rozmarynem i w razie potrzeby zagęścić mąką by wchłonął się cały płyn. Zdjąć z ognia i energicznie wymieszać z żółtkiem, solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę mięsa, na to równo rozłożyć wartwę purée. Na koniec zetrzeć warstwę sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut, aż ser się przyrumieni.
1 kg ziemniaków, mącznych, obranych, pokrojonych na 1 cm kawałki
1 łyżeczka soli
350 g mleka
30 g masła, pokrojonego na kawałki
1-2 szczypty gałki muszkatołowej mielonej
1 łyżka ketchupu
pieprz
Mięso
4 łyżki masła
2 cebule, pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku
100 g szynki dojrzewającej
250 ml białego wytrawnego wina
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
gałązka rozmarynu
łyżka mąki
żółtko
700 g sera ementalera
Sposób przygotowania:
Purée
Założyć motylek. Do TM włożyć ziemniaki, sól i mleko, gotować bez założonej miarki 25-30min/95°C/obr.1.
Dodać masło i przyprawy, założyć miarkę, miksować 30s/obr.3.
Mięso
Masło rozgrzać na patelni, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Szynkę pokroić na paseczki i podsmażyć z cebulą. Dodać ketchup i wino. Odparować alkohol. Dodać mięso i podsmażyć. Przyprawić rozmarynem i w razie potrzeby zagęścić mąką by wchłonął się cały płyn. Zdjąć z ognia i energicznie wymieszać z żółtkiem, solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę mięsa, na to równo rozłożyć wartwę purée. Na koniec zetrzeć warstwę sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut, aż ser się przyrumieni.
Komentarze
Prześlij komentarz