Żurek z chrzanowymi klopsikami i purrée ziemniaczano-cebulowym


Przepis na Thermomix

8 porcji

Składniki:

Klopsiki chrzanowe
Olej do natłuszczenia wkładu i dolnej części Varoma
3 ząbki czosnku
500 g mięsa wieprzowego mielonego
1 mała cebulka
60 g chrzanu, tartego, ze słoika
1 jajko
30 g bułki tartej
1 łyżeczka soli
szczypta tymianku suszonego
2-3 gałązki natki pietruszki, drobno posiekanej

Purée ziemniaczano-cebulowe
1 kg ziemniaków
2 cebule
100 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
sól, pieprz

Żur
1500 g wody
2 liście laurowe, suszone
3 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka jałowca
2-3 grzyby suszone
100 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
100 g marchewki
40 g korzenia pietruszki, przekrojonej na pół
70 g korzenia selera, przekrojonego na pół
40 g pora
60-70 g cebuli, przekrojonej na pół
500 g zakwasu na żurek, płynnego
1½ łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
100 g śmietany 18%
1 łyżeczka majeranku suszonego
20 g chrzanu tartego ze słoika
1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Klopsiki chrzanowe
Dolną część przystawki Varoma i wkład Varoma natłuścić olejem.

Do TM włożyć czosnek i rozdrobnić 3s/obr.8. Czosnek zgarnąć kopystką i jeszcze raz rozdrobnić 2s/obr.8. Odłożyć łyżeczkę czosnku do przyprawienia żurku.

Dodać mięso, chrzan, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, tymianek i natkę pietruszki, wymieszać 20s/obr.4. Z uzyskanej masy formować klopsiki (Ø 2cm) i układać na przystawkach Varoma.

Żur
Do TM wlać wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i grzyby. Dodać starkowaną połowę marchewki i trochę pietruszki. Włożyć koszyczek i umieścić w nim boczek oraz resztę warzyw. Nałożyć przystawkę Varoma i gotować na parze 20min/Varoma/obr.2. Wyjąć koszyczek z warzywami. Boczek odstawić na patelnię i wytapiać skwarki na wolnym ogniu.

Dodać zakwas, sól, pieprz i śmietanę, nałożyć Varomę i gotować 5min/Varoma/obr.2.

Dodać wcześniej odłożony czosnek, majeranek, chrzan i cukier, gotować 2min/100°C/obr.1. Dodać połowę zrumienionego boczku.

Sprawdzić czy klopsiki są gotowe. Ewentualnie, przelać żurek do garnka, wlać 500g wody do TM i gotować je jeszcze na parze 20min/Varoma/obr.2.

Purée ziemniaczane:
Ziemniaki obrać i ugotować. Cebule pokroić w kosteczkę i zrumienić na patelni. Ziemniaki ugnieść na puree, doprawić solą i pieprzem, dodać drugą połowę boczku i cebulkę.

Komentarze