Żurek z chrzanowymi klopsikami i purrée ziemniaczano-cebulowym
Przepis na Thermomix
8 porcji
Składniki:
Klopsiki chrzanowe
Olej do natłuszczenia wkładu i dolnej
części Varoma
3 ząbki czosnku
500 g mięsa wieprzowego mielonego
1 mała cebulka
60 g chrzanu, tartego, ze słoika
1 jajko
30 g bułki tartej
1 łyżeczka soli
szczypta tymianku suszonego
2-3 gałązki natki pietruszki, drobno
posiekanej
Purée ziemniaczano-cebulowe
1 kg ziemniaków
2 cebule
100 g boczku wędzonego, pokrojonego w
kostkę
sól, pieprz
Żur
1500 g wody
2 liście laurowe, suszone
3 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka jałowca
2-3 grzyby suszone
100 g boczku wędzonego, pokrojonego w
kostkę
100 g marchewki
40 g korzenia pietruszki, przekrojonej
na pół
70 g korzenia selera, przekrojonego na
pół
40 g pora
60-70 g cebuli, przekrojonej na pół
500 g zakwasu na żurek, płynnego
1½ łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
mielonego
100 g śmietany 18%
1 łyżeczka majeranku suszonego
20 g chrzanu tartego ze słoika
1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Klopsiki chrzanowe
Dolną część przystawki Varoma i wkład
Varoma natłuścić olejem.
Do TM włożyć czosnek i rozdrobnić 3s/obr.8. Czosnek zgarnąć kopystką i jeszcze raz rozdrobnić 2s/obr.8. Odłożyć
łyżeczkę czosnku do przyprawienia żurku.
Dodać mięso, chrzan, jajko, bułkę
tartą, sól, pieprz, tymianek i natkę pietruszki, wymieszać 20s/obr.4. Z
uzyskanej masy formować klopsiki (Ø 2cm) i układać na przystawkach Varoma.
Żur
Do TM wlać wodę, dodać liście laurowe,
ziele angielskie, jałowiec i grzyby. Dodać starkowaną połowę marchewki i trochę
pietruszki. Włożyć koszyczek i umieścić w nim boczek oraz resztę warzyw.
Nałożyć przystawkę Varoma i gotować na parze 20min/Varoma/obr.2. Wyjąć
koszyczek z warzywami. Boczek odstawić na patelnię i wytapiać skwarki na wolnym
ogniu.
Dodać zakwas, sól, pieprz i śmietanę,
nałożyć Varomę i gotować 5min/Varoma/obr.2.
Dodać wcześniej odłożony czosnek, majeranek,
chrzan i cukier, gotować 2min/100°C/obr.1. Dodać połowę zrumienionego
boczku.
Sprawdzić czy klopsiki są gotowe.
Ewentualnie, przelać żurek do garnka, wlać 500g wody do TM i gotować je jeszcze
na parze 20min/Varoma/obr.2.
Purée ziemniaczane:
Ziemniaki obrać i ugotować. Cebule
pokroić w kosteczkę i zrumienić na patelni. Ziemniaki ugnieść na puree,
doprawić solą i pieprzem, dodać drugą połowę boczku i cebulkę.
Komentarze
Prześlij komentarz