Carbonara z warzywami



przepis na Thermomix

4 porcje

Składniki:

60 g parmezanu
40 g cebuli
40 g oliwy z oliwek
200 g boczku wędzonego, pokrojonego w kosteczkę
600 g wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
250 g makaronu penne
150 g śmietany 30%
1 jajko
kieliszek białego wina wytrawnego
szklanka groszku zielonego
1 cukinia

Przygotowanie:

Parmezan rozdrobnić 10s/obr.10 i przełożyć do osobnego naczynia.

Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3s./obr.5. Zgarnąć kopystką ze ścianek. Dodać oliwę, dusić 3min./120°C/obr.1. Dodać boczek, dusić 3min./120°C/Counter-clockwise operation/obr.1.

Cukinię pokroić w ćwiartki i podsmażyć na patelni na oliwie z solą i pieprzem. 

Do TM dodać wodę, sól, pieprz, groszek i makaron, gotować do miękkości - przynajmniej 12min./100°C/Counter-clockwise operation/obr.Gentle stir setting.

Do parmezanu dodać roztrzepane jajko, wino i śmietanę. Makaron przełożyć na patelnię do cukinii, dodać mieszankę ze śmietaną i mieszać energicznie, podgrzewając przez ok. 2 min.

Komentarze