Orientalny rosół z kurczakiem
6 porcji
Składniki:
Bulion
drób na rosół (najlepsza kaczka)
włoszczyzna
1 cebula
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście limonki kafir
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka koncentratu bulionowego
Zupa
1 drobno posiekana papryczka chilli, bez nasionek
1 źdźbło trawy cytrynowej,
2 łyżki pasty z tamaryndowca
1 łyżka utartego świeżego imbiru
2 garście kolendry, listki pokrojone, łodyżki związane w pęczek lub gazę
360 g piersi z kurczaka
2 drobno pokrojone dymki
4 łyżki sosu rybnego
4 łyżki soku z limonki
Sposób przygotowania:
Drób zalać wodą by go w całości zakrywała i zagotować. Wylać całą wodę wraz z szumowinami i opłukać garnek. Włoszczyznę pokroić na mniejsze kawałki, odciąć końcówki cebuli, 1 marchew pokroić w mniejsze talarki. Zalać około 1,5-2 litra wody. Wszystko wraz z przyprawami gotować na małym ogniu około 90 min. Wybrać drób i włoszczyznę z wywaru, pozostawiając tylko marchewkę w talarkach.
Wywar zagotować z chilli, trawą cytrynową, pastą z tamaryndowca, imbirem i łodygami kolendry. Do gotującego się bulionu włożyć piersi z kurczaka i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 20 min. W połowie gotowania obrócić mięso.
Wyjąć łodygi kolendry i kurczaka. Kolendrę wyrzucić, a mięso pokroić w cienkie plastry i dodać do zupy. Dodać dymkę, liście kolendry, sos rybny i sok z limonki. Podgrzać do wrzenia i podawać. Można doprawić kozieradką i przyprawą Mirin.
Bulion
drób na rosół (najlepsza kaczka)
włoszczyzna
1 cebula
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście limonki kafir
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka koncentratu bulionowego
Zupa
1 drobno posiekana papryczka chilli, bez nasionek
1 źdźbło trawy cytrynowej,
2 łyżki pasty z tamaryndowca
1 łyżka utartego świeżego imbiru
2 garście kolendry, listki pokrojone, łodyżki związane w pęczek lub gazę
360 g piersi z kurczaka
2 drobno pokrojone dymki
4 łyżki sosu rybnego
4 łyżki soku z limonki
Sposób przygotowania:
Drób zalać wodą by go w całości zakrywała i zagotować. Wylać całą wodę wraz z szumowinami i opłukać garnek. Włoszczyznę pokroić na mniejsze kawałki, odciąć końcówki cebuli, 1 marchew pokroić w mniejsze talarki. Zalać około 1,5-2 litra wody. Wszystko wraz z przyprawami gotować na małym ogniu około 90 min. Wybrać drób i włoszczyznę z wywaru, pozostawiając tylko marchewkę w talarkach.
Wywar zagotować z chilli, trawą cytrynową, pastą z tamaryndowca, imbirem i łodygami kolendry. Do gotującego się bulionu włożyć piersi z kurczaka i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 20 min. W połowie gotowania obrócić mięso.
Wyjąć łodygi kolendry i kurczaka. Kolendrę wyrzucić, a mięso pokroić w cienkie plastry i dodać do zupy. Dodać dymkę, liście kolendry, sos rybny i sok z limonki. Podgrzać do wrzenia i podawać. Można doprawić kozieradką i przyprawą Mirin.
Komentarze
Prześlij komentarz