Ryż zasmażany z jajkiem



4 porcje

Składniki:

200 g ryżu białego długoziarnistego
100 g zielonego groszku
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 jajko
olej roślinny
sól
pieprz
sos rybny

Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie - na 1 porcję ryżu, 2 porcje wody - ok. 15 minut. Groszek również ugotować w osolonej wodzie do miękkości - ok, 10 minut.

Jajko roztrzepać w misce i wymieszać z przyprawami i sosem sojowym. Na woku rozgrzać olej i dodać jajko ciągle mieszając, do utworzenia jakby jajecznych wiórków. Dodać groszek i ryż. Ewentualnie doprawić do smaku.

Podawać z posiekanym szczypiorkiem. Można pominąć groszek.

Zamiast groszku, można podać ze starkowaną marchewką i świeżym ogórkiem.


Komentarze