Wieprzowina z bakłażanem i bazylią tajską


2 porcje

Składniki:

1 średni bakłażan
1 łyżka soli
2 łyżki oleju roślinnego
3 ząbki czosnku drobno posiekane
200 g wieprzowiny (siekanej lub mielonej)
¼ szklanki bulionu lub wody
1 łyżka sosu tamaryndowego (tamaryndowiec rozpuścić we wrzątku i odcedzić z pestek)
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżeczka cukru palmowego
garść świeżych liści bazylii tajskiej (bez łodyg)
1-2 świeże papryczki chilli drobno posiekane

Przygotowanie:

Bakłażana pokroić w cienkie plastry, zasypać solą i pozostawić na 15 min. Następnie opłukać go wodą, odcisnąć i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać olej w woku. Podsmażyć czosnek na średnim ogniu (6 st.). Dodać wieprzowinę i zwiększyć moc do maksimum (12 st. boost). Wymieszać dokładnie i wlać bulion. Wrzucić bakłażana i smażyć razem z wieprzowiną przez 3 minuty. Wlać sos tamaryndowy i doprawić sosem rybnym i cukrem. Na koniec dodać bazylię tajską. Udekorować chilli i podawać gorące.




Komentarze