Papryka z farszem z białej kiełbasy



8 porcji

Składniki:
4 duże papryki
2 cebule
4-5 białych kiełbas surowych
100 g kasza pęczak (ugotowana)
100 g jarmużu
masło klarowane
miód wielokwiatowy
koperek świeży
sól, pieprz
natka pietruszki
cynamon
goździki
ziele angielskie mielone


Sposób przygotowania:

Cebule posiekać i zrumienić na patelni z klarowanym masłem. Dodać białą kiełbasę - wyciśniętą z osłonek, w małych porcjach. Doprawić zielem angielskim. Po podduszeniu, dodać ugotowaną kaszę pęczak, pietruszkę, koperek i jarmuż. Jak jarmuż zmięknie, to doprawić cynamonem, solą i pieprzem.

Papryki przekroić włóż na pół, usunąć gniazda nasienne i doprawić solą i pieprzem. Na wyłożonej pergaminem blasze poukładać "miseczki" paprykowe i nadziać je farszem. Miód wymieszać z roztopionym masłem i polać papryki. Piec 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 200°C z funkcją grzania na obie grzałki. Do naczynia do zapiekania wlać pół szklanki wody.

Komentarze