Zupa z kukurydzy z kurczakiem
Przepis na Thermomix
6 porcji
Składniki:
10 g natki pietruszki
30 g surowego boczku (bez skóry, pokrojonego w 1cm kostkę)
100 g cebuli (pokrojonej w ćwiartki)
1/2 czerwonej papryczki chili (bez gniazd nasiennych pokrojonej na kawałki)
30 g oliwy z oliwek
500 g ziemniaków pokrojonych w kosteczkę
800 g wody
1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu
200 g kukurydzy z puszki (odsączonej)
300 g filetów z piersi z kurczaka (pokrojonych w 1cm kawałki)
½ - 1 łyżeczka soli
¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka estragonu, suszonego
20 g soku z cytryny
30 g surowego boczku (bez skóry, pokrojonego w 1cm kostkę)
100 g cebuli (pokrojonej w ćwiartki)
1/2 czerwonej papryczki chili (bez gniazd nasiennych pokrojonej na kawałki)
30 g oliwy z oliwek
500 g ziemniaków pokrojonych w kosteczkę
800 g wody
1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu
200 g kukurydzy z puszki (odsączonej)
300 g filetów z piersi z kurczaka (pokrojonych w 1cm kawałki)
½ - 1 łyżeczka soli
¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka estragonu, suszonego
20 g soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3s/obr.8. Przełożyć do innego naczynia i odstawić.
Do TM włożyć boczek, cebulę i papryczkę chili, rozdrobnić 8s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno.
Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki 3min/120°C/obr.1.
Dodać ziemniaki, wodę, koncentrat bulionu, kukurydzę, nałożyć dolną część Varomy i ułożyć na niej kawałki kurczaka. Gotować na parze 20min/Varoma/obr.2. Zdjąć Varomę i odstawić.
Do TM dodać ugotowanego kurczaka, sól, pieprz, estragon i sok z cytryny, gotować 1min/100°C/obr.1. Podawać na ciepło z pietruszką.
Do TM włożyć boczek, cebulę i papryczkę chili, rozdrobnić 8s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno.
Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki 3min/120°C/obr.1.
Dodać ziemniaki, wodę, koncentrat bulionu, kukurydzę, nałożyć dolną część Varomy i ułożyć na niej kawałki kurczaka. Gotować na parze 20min/Varoma/obr.2. Zdjąć Varomę i odstawić.
Do TM dodać ugotowanego kurczaka, sól, pieprz, estragon i sok z cytryny, gotować 1min/100°C/obr.1. Podawać na ciepło z pietruszką.
Komentarze
Prześlij komentarz