Kapuśniak mieszany


Przepis na Thermomix (KULINARNE ABC)

6 porcji

Składniki:
150 g kapusty kiszonej
80 g cebuli przekrojonej na pół
1 ząbek czosnku
20 g oleju rzepakowego
100 g białej kapusty pokrojonej na kawałki (może być cały z kiszonej kapusty, ale wtedy dodać ją po ugotowaniu ziemniaków)
60 g marchewki w kawałkach
1-2 łyżeczki koncentratu bulionu
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe, suszone
1 łyżka koncentratu pomidorowego
150 g ziemniaków w małych kawałkach
100-150 g kiełbasy, w plasterkach, przysmażonej
1 łyżeczka majeranku suszonego
1-2 szczypty kminku

Sposób przygotowania:

Do TM włożyć kapustę kiszoną, rozdrobnić 3s/obr.5, przełożyć do innego naczynia.

Do TM włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką na dno, dodać oliwę i dusić 3min/120°C/obr.1.

Dodać białą kapustę, marchew i rozdrobnić 5s/obr.5. Dodać 700 g wody, koncentrat bulionu, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat pomidorowy, gotować 10min/100°C/
Counter-clockwise operation/obr1.

Dodać ziemniaki i gotować 5min/100°C/
Counter-clockwise operation/obr1. Dodać kiełbasę, rozdrobnioną kapustę kiszoną, uzupełnić wodą do podziałki 2 l, gotować 15min/100°C/Counter-clockwise operation/obr1.

Dodać majeranek i kminek, gotować 5min/100°C/Counter-clockwise operation/obr1. Po ugotowaniu ewentualnie doprawić do smaku i podawać na gorąco.

Komentarze