Botwinka


Składniki:

Wywar:
1 pęczek włoszczyzny
1 cebula
5 ziarenek zielna angielskiego
5 liści laurowych suszonych
1 udko w kurczaka lub 2-3 skrzydełka
1 łyżeczka koncentratu bulionowego

Botwinka:
2-3 pęczki botwinki
2-3 buraki
śmietana kremówka do zabielenia
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soku z cytryny (lub 1 łyżeczka kwasku cytrynowego)
sól, pieprz
koperek siekany
ugotowane ziemniaki


Sposób przygotowania
Zagotować kurczaka, wodę wylać by pozbyć się szumowin. Dołożyć resztę składników i gotować na wolnym ogniu.

Buraki pokroić na kawałki, łodygi botwinki posiekać i całość w odcedzonym rosole gotować z cukrem i sokiem z cytryny. No koniec dodać posiekane listki, doprawić do smaku i zabielić śmietanką.

Podawać z ugotowanymi ziemniaczkami.

Komentarze