Kapusta zasmażana
Przepis na Thermomix
4 porcje
Składniki:
60 g marchewki pokrojonej na kawałki
500 g kapusty białej pokrojonej na kawałki (można zrobić z kiszonej lub pół na pół)
1 łyżeczka koncentratu bulionu
½ łyżeczki przyprawy uniwersalnej
200 g wody
60-70 g masła
10-20 g mąki pszennej
1-2 łyżki soku z cytryny
1 pęczek koperku świeżego
500 g kapusty białej pokrojonej na kawałki (można zrobić z kiszonej lub pół na pół)
1 łyżeczka koncentratu bulionu
½ łyżeczki przyprawy uniwersalnej
200 g wody
60-70 g masła
10-20 g mąki pszennej
1-2 łyżki soku z cytryny
1 pęczek koperku świeżego
Sposób przygotowania:
Nie robić na TM, bo wychodzi ciapa!!!
Do TM włożyć marchewkę, rozdrobnić 5s/obr.5, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do TM włożyć kapustę, rozdrobnić 15-20s/obr.4.
Dodać marchewkę, koncentrat, przyprawę i wodę, gotować 20-30min/100°C/
/obr1. Sprawdzić, czy kapusta jest odpowiednio miękka, w razie potrzeby wydłużyć czas gotowania o kilka minut.
Dodać masło, mąkę, sok z cytryny i koperek, zagotować 3min/100°C/
/obr.2. Podawać na ciepło.
Do TM włożyć kapustę, rozdrobnić 15-20s/obr.4.
Dodać marchewkę, koncentrat, przyprawę i wodę, gotować 20-30min/100°C/

Dodać masło, mąkę, sok z cytryny i koperek, zagotować 3min/100°C/

Komentarze
Prześlij komentarz