Krem ze szparagów


Przepis na Thermomix

6 porcji

Składniki:
500 g białych szparagów
500 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
20-25 g cebuli przekrojonej na pół
15 g masła
½ łyżeczki koncentratu bulionu
1 szczypta czarnego pieprzu
sól do smaku
1 płaska łyżeczka cukru
¼ płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
70-80 g śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Odłamać zdrewniałe końce i obrać szparagi. Odłożyć ścinki na wywar. Do TM wlać 1500 g wody, wrzucić ścinki i gotować 30min/100°C/obr.1. Wywar odcedzić i odłożyć na bok.

Do TM włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr.5. Zgarnąć ze ścianek na dno i dodać masło. Dusić 2min/120°C/obr.1. Szparagi pokroić na kawałki i dodać do TM. Wlać 350-400 g wywaru (resztę można zamrozić) i koncentrat bulionu. Jednocześnie ułożyć górną przystawkę Varoma z ziemniakami i gotować na parze 25min/Varoma/obr.1.

Całość zmiksować 30s/obr.5-10 i przetrzeć przez sito. Dodać sól, pieprz, cukier, gałkę muszkatową, śmietanę i ziemniaki. Zmiksować 1min/obr.5-10, stopniowo zwiększając obroty.

Podawać z grzankami i posiekaną pietruszką.



Komentarze