Pavlova z truskawkami


8 porcji

Składniki:

Beza
300 g cukru pudru (lub zwykłego)
6 białek
1 szczypta soli
1 łyżeczka białego octu winnego
1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej

Krem
250 g mascarpone, zimnego
2 łyżki cukry waniliowego
250 g śmietanki kremówki (30-36%), zimnej

30 g likieru
500 g owoców do posypania, np. truskawki


Sposób przygotowania:

Beza
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

Odważyć cukier puder do miski lub zemleć w TM 10s/obr.10.

Założyć motylek. Do czystego i suchego TM wlać białka, dodać szczyptę soli i ubijać 2min/obr3.5.

Przez otwór w pokrywie podczas pracy stopniowo dodawać cukier puder, ubijać 5min/obr.3.

Dodać ocet i skrobię kukurydzianą, ubijać 20s/obr.3. Zdjąć motylek. Pianę przełożyć na przygotowaną blachę, formując okrąg (Ø 20-22 cm, grubość 5-6 cm).

Wersja na miękką w środku bezę:
Piec 5 min. w 180°C, następnie zmniejszyć do 140°C i piec 90 min. Wyłączyć piekarnik, nie otwierać drzwiczek i suszyć bezę jeszcze przez 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 godz.).

Wersja na bardziej wypieczoną bezę:
Piec 5 min. w 180°C, następnie zmniejszyć do 140°C i piec 2,5 godz. Wyłączyć piekarnik, nie otwierać drzwiczek i suszyć bezę jeszcze przez 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 godz.).

Krem
Założyć motylek. Do TM wlać śmietanę, dodać mascarpone i cukier waniliowy, ubijać bez założonej miarki obr.4 do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odłożyć do osobnego naczynia.

W TM umieścić 100 g owoców, dodać likier i zmiksować 15s/obr.8. Sos wymieszać z kremem by utworzyć się ładny wzór na śmietanie.

Bezę posmarować kremem przed samym podaniem, bo inaczej zmięknie. Udekorować owocami.

Komentarze