Sałatka z bobu z cytrynowym winegretem
Przepis na Thermomix
6 porcji
Składniki:
5 g natki pietruszki
1-2 ząbki czosnku
30 g oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka musztardy
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
1000 g wody
500 g bobu
12 pomidorków cherry, przekrojonych na pół
12 mini kolb kukurydzy konserwowych, pokrojonych na kawałki
Dodać oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz, wymieszać 30s/obr.4. Zgarnąć kopystką na dno naczynia i mieszać jeszcze 1min/obr.2 by wszystkie składniki się połączyły i powstał niby majonez. Sos przelać do miski.
Do TM wlać wodę i gotować 8min/100°C/obr.
.
Do TM włożyć koszyczek, umieścić w nim bób, gotować na parze 10min/Varoma/obr.1.
Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki i odstawić do ostudzenia. Obrać bób i przełożyć do miski z sosem. Sałatkę udekorować pomidorkami i kukurydzą, wymieszać.
1-2 ząbki czosnku
30 g oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka musztardy
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
1000 g wody
500 g bobu
12 pomidorków cherry, przekrojonych na pół
12 mini kolb kukurydzy konserwowych, pokrojonych na kawałki
Sposób przygotowania:
Do TM włożyć natkę i czosnek, rozdrobnić 3s/obr.8.
Dodać oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz, wymieszać 30s/obr.4. Zgarnąć kopystką na dno naczynia i mieszać jeszcze 1min/obr.2 by wszystkie składniki się połączyły i powstał niby majonez. Sos przelać do miski.
Do TM wlać wodę i gotować 8min/100°C/obr.

Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki i odstawić do ostudzenia. Obrać bób i przełożyć do miski z sosem. Sałatkę udekorować pomidorkami i kukurydzą, wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz