Schab zapiekany ze szparagami i serem camembert


4 porcji

Składniki:

Schabiki:
4 plastry schabu
4 białe szparagi
4 plastry szpeku
4 gałązki rozmarynu
4 kawałeczki sera camembert
oliwa, sól i pieprz

Sos:
1 czubata łyżeczka musztardy gruboziarnistej
1 łyżka miodu
6 łyżek śmietanki kremówki 30%
sól i pieprz


Sposób przygotowania:

Nagrzać piekarnik do 200°C (grzanie góra i dół). Wmieszać musztardę gruboziarnistą z miodem. Odłożyć 1 łyżkę mieszanki do posmarowania roladek, a resztę wymieszać ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem.

Szparagi obrać i podgotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Schaby rozbić, doprawić solą i pieprzem. Szparagi przekroić na pół w poprzek. Nadziewać schaby szparagami i camembertem, zawinąć w szpek i wbić rozmaryn. 

Poukładać w naczyniu żaroodpornym spryskanym oliwą i posmarować musztardą z miodem z dodatkiem oliwy. Piec 20 minut, po czym zalać sosem śmietanowym i piec jeszcze 10 minut.

Komentarze