Wołowina po burgundzku


6 porcji

Składniki:
1 kg chudej wołowiny
2 marchewki
1 cebula
8 pieczarek
250 ml wytrawnego czerwonego wina
3 szklanki bulionu
1 łyżka przecieru pomidorowego
4 śliwki suszone wędzone
3 ząbki czosnku
4 liście laurowe
kilka gałązek tymianku
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżeczka sproszkowanej wędzonej papryki
1 łyżeczka sosu Wochestershire
sól, pieprz
natka pietruszki


Sposób przygotowania:

Mocno rozgrzać masło na patelni i podsmażyć pokrojoną w sporą kostkę wołowinę. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, marchew w kostkę i pieczarki w ćwiartki. Dodać podsmażone warzywa do naczynia z mięsem, wlać wino, bulion, pokrojone śliwki, przecier pomidorowy, czosnek w całości (ale bez łupinki), tymianek, wędzoną paprykę i liście laurowe. Doprawić solą i pieprzem. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 2,5 - 3 godziny. Gotowe danie podawać z posiekaną natką i kawałkiem chrupiącej bagietki.

Komentarze