Zupa szczawiowa



Przepis na Thermomix

2 porcji (w TM mieści się ok. na 6 porcji)

Składniki:
200 g liści szczawiu
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżeczka koncentratu bulionu
1 l wody
pieprz, sól, kozieradka do smaku
jajka na twardo


Sposób przygotowania:
Szpinak rozdrobnić 5s/obr.5. Zebrać kopytką i zmiksować ponownie 5s/obr.5. Dusić na patelni na maśle. Do TM dodać cebulę i czosnek, rozdrobnić 5s/obr.5. Dusić 2min/100°C/obr.1Dodać wodę i gotować 10min/100°C/obr.1. Założyć koszyczek by nie wykipiało. Po ugotowaniu zmiksować 10s/0br.8. Doprawić do smaku.

Można zabielić śmietanką. Podawać z jajkiem. Można też podać z ugotowanymi ziemniakami.

Komentarze