Sałatka Cezar
2 porcje
Składniki:
1 sałata (np. lodowa, rzymska itp.)
2 garści pomidorków koktajlowych
1 ogórek świeży
garść startego parmezanu
200-300 g piersi z kurczaka
przyprawa uniwersalna lub do kurczaka
mąka ziemniaczana
sól, pieprz
grzanki
podsmażony bekon
Sos:
4 łyżki majonezu
1 mały ząbek czosnku wyciśniętego (ewentualnie 1 łyżeczka granulowanego)
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu winnego)
1 łyżeczka sosu Worchestershire
2 łyżki jogurtu lub śmietany 12%
sól, pieprz
2 garści pomidorków koktajlowych
1 ogórek świeży
garść startego parmezanu
200-300 g piersi z kurczaka
przyprawa uniwersalna lub do kurczaka
mąka ziemniaczana
sól, pieprz
grzanki
podsmażony bekon
Sos:
4 łyżki majonezu
1 mały ząbek czosnku wyciśniętego (ewentualnie 1 łyżeczka granulowanego)
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu winnego)
1 łyżeczka sosu Worchestershire
2 łyżki jogurtu lub śmietany 12%
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Sałatę porwać na kawałki, umyć i osuszyć. Pomidorki przekroić w pół, ogórek pokroić w ćwierć plastry. Kurczaka pokroić na niewielkie kawałki, obtoczyć w przyprawach a następnie w mące ziemniaczanej. Smażyć na oleju na złoto.
Składniki sosu dobrze wymieszać, ewentualnie dosolić do smaku.
Sałatkę polewać sosem tuż przed podaniem i udekorować grzankami, bekonem oraz parmezanem.
Składniki sosu dobrze wymieszać, ewentualnie dosolić do smaku.
Sałatkę polewać sosem tuż przed podaniem i udekorować grzankami, bekonem oraz parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz