Zupa krem z pieczonej dyni


Przepis na Thermomix

8 porcji

Składniki:
1000 g dyni (hokkaido, obranej i pokrojonej na kawałki
40 g oliwy z oliwek
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka soli
100 g marchewki lub selera (w kawałkach)
10 g imbiru (może być suszony)
90 g cebuli (przekrojonej na pół)
1 łyżeczka koncentratu bulionu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
650 g wody
150 g mleka
½ łyżeczki pieprzu czarnego
pestki dyni
olej z pestek dyni
śmietana kwaśna (12-18%, może być jogurt naturalny)


Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Na blasze ułożyć dynię, skropić oliwą, posypać tymiankiem, rozmarynem i solą. Piec 20 min. (230°C).

Do TM włożyć marchew, imbir, cebulę i koncentrat bulionu, rozdrobnić 3s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

Dodać oliwę, gałkę muszkatołową, tymianek, sól i rozmaryn, dusić 5min/120°C/obr.1. Dodać upieczoną dynię, rozdrobnić 15s/obr.5-8 stopniowo zwiększając obroty.

Dodać mleko, wodę i pieprz, gotować 5min/100°C/obr.3. Następnie zmiksować 30-40s/obr.5-8 stopniowo zwiększając obroty.

Podprażyć pestki dyni i podawać zupę bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną pestkami z kleksem kwaśnej śmietany i olejem z pestek dyni.




Komentarze