Bułki hamburgerowe


Przepis na Thermomix

8 bułeczek

Składniki:
500 g mąki pszennej
230 g wody
1 jajko
40 g miękkiego masła
30 g cukru
10 g soli
8 g suchych lub 16 g świeżych drożdży
25 g mleka w proszku

Dodatkowo
1 jajko
1 łyżka mleka
sezam i czarnuszka do posypania

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieścić w TM, wyrabiać 5min/
Dough mode,przykryć folią spożywczą, odstawić na 1-3 godziny do wyrośnięcia.

Wyjąć ciasto na blat, zagnieść, a następnie podzielić na 8 porcji(około 100-110 g każda).

Z każdej porcji uformować okrągłe bułeczki, następnie każdą kulkę rozwałkować na placek o średnicy 9 cm. Placuszki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3 cm odstępy. Przykryć folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło podczas ostatniego rośnięcia. Odstawić w ciepłe miejsce na 35-40 min.

Piekarnik nagrzać do temp. 200°C. Bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać ziarnami.

Piec 17 min na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i wystudzić.

Bułki dobrze nadają się do mrożenia.

Komentarze