Bułki hamburgerowe
Przepis
na Thermomix
8 bułeczek
Składniki:
500 g mąki pszennej
230 g wody
1 jajko
40 g miękkiego masła
30 g cukru
10 g soli
8 g suchych lub 16 g świeżych drożdży
25 g mleka w proszku
Dodatkowo
1 jajko
1 łyżka mleka
sezam i czarnuszka do posypania
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w TM, wyrabiać 5min/

Wyjąć ciasto na blat, zagnieść, a następnie podzielić na 8 porcji(około 100-110 g każda).
Z każdej porcji uformować okrągłe bułeczki, następnie każdą kulkę rozwałkować na placek o średnicy 9 cm. Placuszki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3 cm odstępy. Przykryć folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło podczas ostatniego rośnięcia. Odstawić w ciepłe miejsce na 35-40 min.
Piekarnik nagrzać do temp. 200°C. Bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać ziarnami.
Piec 17 min na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i wystudzić.
Bułki dobrze nadają się do mrożenia.
Komentarze
Prześlij komentarz