Jarzynowa z białych warzyw
8 porcji
Składniki:
pół kalafiora
1 kalarepka
3 duże ziemniaki
1 cebula
1 pomidor bez skóry
200 g łodyg brokuła lub fasolki szparagowej
masło klarowane
przyprawa warzywna
2 łyżeczki koncentratu bulionu
2 liście laurowe
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz
mąka
śmietana
szczypiorek
1 kalarepka
3 duże ziemniaki
1 cebula
1 pomidor bez skóry
200 g łodyg brokuła lub fasolki szparagowej
masło klarowane
przyprawa warzywna
2 łyżeczki koncentratu bulionu
2 liście laurowe
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz
mąka
śmietana
szczypiorek
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, poza pomidorem. Chwilę dusić. Zalać 3 litrami wody, dodać koncentrat i przyprawy. Gotować na średnim ogniu aż warzywa zmiękną - około 1 godziny.
Blender ręczny zanurzyć parę razy w wywarze, w celu zagęszczenia zupy - nie miksować na krem. Można też wyłowić parę łyżek warzyw i zmiksować w blenderze kielichowym.
1 łyżkę maki rozieńczyć w odrobinie wody do uzyskania roztworu bez grudek. Dodać 2 łyżki śmietany. Całość dolać do zupy. Sprawdzić gęstość i ewentualnie dorobić roztwór mąki. Dodać pomidor i szczypior. Zagotować. Doprawić do smaku.
Blender ręczny zanurzyć parę razy w wywarze, w celu zagęszczenia zupy - nie miksować na krem. Można też wyłowić parę łyżek warzyw i zmiksować w blenderze kielichowym.
1 łyżkę maki rozieńczyć w odrobinie wody do uzyskania roztworu bez grudek. Dodać 2 łyżki śmietany. Całość dolać do zupy. Sprawdzić gęstość i ewentualnie dorobić roztwór mąki. Dodać pomidor i szczypior. Zagotować. Doprawić do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz