Kiełbaski w cieście z sosem cebulowym
4 porcje
Składniki:
Kiełbaski w cieście:
Kiełbaski w cieście:
130 g mąki
200 ml mleka
2 jajka
2 łyżeczki rozmarynu
2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
8 kiełbasek wieprzowych
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 cebule, pokrojone w cienkie plasterki
2 łyżeczki koncentratu bulionu
2 łyżki mąki kukurydzianej
Rozgrzać piekarnik do 200°C ( z termoobiegiem do 180°C).
Przesiać mąkę do dużej miski. Zrobić na środku wgłębienie i wlać w nie mleko. Dodać jajka, zioła, sól i pieprz i wymieszać, zaczynając od środka i stopniowo zagarniając mąkę z boków. Wyrobione ciasto (bez grudek) zostawić w temperaturze pokojowej.
Ponacinać kiełbaski i obtoczyć w oliwie. Ułożyć w dużym naczyniu do pieczenia i wstawić na 15 minut do piekarnika, żeby się zrumieniły.
Kiedy kiełbaski się zrumienią, zalać je ciastem. Ważne, by w momencie wlewania ciasta na kiełbaski, tłuszcz, który z nich wyciekł był bardzo gorący. Natychmiast wstawić do piekarnika i piec jeszcze 35 minut lub do czasu, aż ciasto wyrośnie i się zrumieni na złoto. Podczas pieczenia ciasta ie otwierać drziczek piekarnika.
Przygotować sos: usmażyć cebulę, a potem rozprowadzić kostki rosołowe i mąkę kukurydzianą w 500 ml wody. 15 minut przed końcem pieczenia wlać do innego dużego garnka łyżeczkę oliwy i na małym ogniu usmażyć cebulę, aż zbrązowieje. Wlać do cebuli mieszankę kostek rosołowych i mąki. Gotować dopóki sos ie zgęstnieje.
Podzielić kiełbaski w cieście na cztery porcje, polać sosem i podawać.
200 ml mleka
2 jajka
2 łyżeczki rozmarynu
2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
8 kiełbasek wieprzowych
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 cebule, pokrojone w cienkie plasterki
2 łyżeczki koncentratu bulionu
2 łyżki mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 200°C ( z termoobiegiem do 180°C).
Przesiać mąkę do dużej miski. Zrobić na środku wgłębienie i wlać w nie mleko. Dodać jajka, zioła, sól i pieprz i wymieszać, zaczynając od środka i stopniowo zagarniając mąkę z boków. Wyrobione ciasto (bez grudek) zostawić w temperaturze pokojowej.
Ponacinać kiełbaski i obtoczyć w oliwie. Ułożyć w dużym naczyniu do pieczenia i wstawić na 15 minut do piekarnika, żeby się zrumieniły.
Kiedy kiełbaski się zrumienią, zalać je ciastem. Ważne, by w momencie wlewania ciasta na kiełbaski, tłuszcz, który z nich wyciekł był bardzo gorący. Natychmiast wstawić do piekarnika i piec jeszcze 35 minut lub do czasu, aż ciasto wyrośnie i się zrumieni na złoto. Podczas pieczenia ciasta ie otwierać drziczek piekarnika.
Przygotować sos: usmażyć cebulę, a potem rozprowadzić kostki rosołowe i mąkę kukurydzianą w 500 ml wody. 15 minut przed końcem pieczenia wlać do innego dużego garnka łyżeczkę oliwy i na małym ogniu usmażyć cebulę, aż zbrązowieje. Wlać do cebuli mieszankę kostek rosołowych i mąki. Gotować dopóki sos ie zgęstnieje.
Podzielić kiełbaski w cieście na cztery porcje, polać sosem i podawać.
Komentarze
Prześlij komentarz