Kopytka
4 porcje
Składniki:
250 g mąki pszennej
500 g ziemniaków mączystych (ugotowanych, ostudzonych, pokrojonych w kawałki)
40 g kaszy mannej lub zmielonych migdałów (lub innych orzechów)
1 jajko
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Do TM wsypać mąkę, dodać ziemniaki i kaszę mannę, wymieszać 10s/obr.4.
Dodać jajko i sól, wyrobić przy pomocy kopystki 20s/Interwał .
Na obficie oprószonym mąką blacie uformować z ciasta wałki (ok. szer. 2 cm) i pokroić na ukośne kawałki (2-3cm). Kopytka włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-5 min od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.
Kopytka można mrozić na surowo.
Podawać z sosami lub podsmażyć ze skwarkami.
Podawać z sosami lub podsmażyć ze skwarkami.

Komentarze
Prześlij komentarz