Tagliatelle z kurkami i kurczakiem


Przepis na Thermomix

6 porcji

Składniki:
400 g makaronu tagliatelle
200 g wody
½ łyżeczki soli, + dodatkowa ilość do kurczaka
oliwa z oliwek
oliwa truflowa
500 g piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki
przyprawy do kurczaka (zioła prowansalskie itp.)
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
80 g cebuli, przekrojonej na pół
30 g masła
500 g kurek (świeżych lub rozmrożonych)
20 g mąki pszennej
250 g śmietany 30%
5 g soku z cytryny
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
½ łyżeczki pieprzu czarnego
60 g białego wytrawnego wina
garść posiekanej pietruszki


Sposób przygotowania:

Ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy według przepisu na opakowaniu.

Kawałki kurczaka przyprawić i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Smażyć na oliwie truflowej na złoto. Wymieszać z ugotowanym makaronem i odstawić.

Do TM włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr.5. Cebulę zgarnąć kopystką na dno. Dodać masło i dusić 2min/120°C/obr.1.

Dodać kurki i sól, dusić 4min/120°C/obr.1. Dodać wodę i mąkę, gotować 8min/100°C/Counter-clockwise operation/obr.Gentle stir setting.

Dodać śmietanę, sok z cytryny, gałkę muszkatołową, pieprz, białe wino i pietruszkę, podgrzać 2min/90°C/Counter-clockwise operation/obr.Gentle stir setting.

Sos wymieszać z makaronem i kurczakiem. W razie potrzeby zagęścić mąką i doprawić do smaku.

Podawać na gorąco.

Komentarze