Tagliatelle z kurkami i kurczakiem
6 porcji
Składniki:
400 g makaronu tagliatelle
200 g wody
1 ½ łyżeczki soli, + dodatkowa ilość do kurczaka
oliwa z oliwek
oliwa truflowa
500 g piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki
przyprawy do kurczaka (zioła prowansalskie itp.)
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
80 g cebuli, przekrojonej na pół
30 g masła
500 g kurek (świeżych lub rozmrożonych)
20 g mąki pszennej
250 g śmietany 30%
5 g soku z cytryny
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
½ łyżeczki pieprzu czarnego
60 g białego wytrawnego wina
garść posiekanej pietruszki
200 g wody
1 ½ łyżeczki soli, + dodatkowa ilość do kurczaka
oliwa z oliwek
oliwa truflowa
500 g piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki
przyprawy do kurczaka (zioła prowansalskie itp.)
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
80 g cebuli, przekrojonej na pół
30 g masła
500 g kurek (świeżych lub rozmrożonych)
20 g mąki pszennej
250 g śmietany 30%
5 g soku z cytryny
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
½ łyżeczki pieprzu czarnego
60 g białego wytrawnego wina
garść posiekanej pietruszki
Sposób przygotowania:
Ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy według przepisu na opakowaniu.
Kawałki kurczaka przyprawić i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Smażyć na oliwie truflowej na złoto. Wymieszać z ugotowanym makaronem i odstawić.
Do TM włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr.5. Cebulę zgarnąć kopystką na dno. Dodać masło i dusić 2min/120°C/obr.1.
Dodać kurki i sól, dusić 4min/120°C/obr.1. Dodać wodę i mąkę, gotować 8min/100°C/
/obr.
.
Dodać śmietanę, sok z cytryny, gałkę muszkatołową, pieprz, białe wino i pietruszkę, podgrzać 2min/90°C/
/obr.
.
Sos wymieszać z makaronem i kurczakiem. W razie potrzeby zagęścić mąką i doprawić do smaku.
Podawać na gorąco.
Kawałki kurczaka przyprawić i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Smażyć na oliwie truflowej na złoto. Wymieszać z ugotowanym makaronem i odstawić.
Do TM włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr.5. Cebulę zgarnąć kopystką na dno. Dodać masło i dusić 2min/120°C/obr.1.
Dodać kurki i sól, dusić 4min/120°C/obr.1. Dodać wodę i mąkę, gotować 8min/100°C/


Dodać śmietanę, sok z cytryny, gałkę muszkatołową, pieprz, białe wino i pietruszkę, podgrzać 2min/90°C/


Sos wymieszać z makaronem i kurczakiem. W razie potrzeby zagęścić mąką i doprawić do smaku.
Podawać na gorąco.
Komentarze
Prześlij komentarz