Zupa cebulowa
Przepis na Thermomix
6 porcji
Składniki:
500 g cebuli, przekrojonej na pół
20 g masła
½ łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu czarnego
2 łyżeczki mąki pszennej
200 g białego wytrawnego wina
800 g wody
1 łyżeczka koncentratu bulionu
1 łyżka sosu wochestershire
rozmaryn, tymianek, majeranek
Do podania:
bagietka
oliwa z oliwek
parmezan
Sposób przygotowania:
Do TM włożyć cebulę, rozdrobnić 10s/obr.4. Cebulę zgarnąć kopystką na dno.
Dodać masło, sól i pieprz, dusić 15min/120°C/

Dodać mąkę, wino, wodę, sos wochestershire i koncentrat bulionu, wymieszać 10s/


Doprawić do smaku.
Bagietkę pokroić na kromki, spryskać oliwą i posypać starkowanym parmezanem. Zapiec w piekarniku przez około 10 min/górna-dolna grzałka/200st.
Podawać razem z zupą. Zupę można też zapiec w miseczce pod pierzynką z żółtego sera.
Komentarze
Prześlij komentarz