Zupa cebulowa


Przepis na Thermomix

6 porcji

Składniki:

500 g cebuli, przekrojonej na pół
20 g masła
½ łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu czarnego
2 łyżeczki mąki pszennej
200 g białego wytrawnego wina
800 g wody
1 łyżeczka koncentratu bulionu
1 łyżka sosu wochestershire
rozmaryn, tymianek, majeranek

Do podania:

bagietka
oliwa z oliwek
parmezan

Sposób przygotowania:

Do TM włożyć cebulę, rozdrobnić 10s/obr.4. Cebulę zgarnąć kopystką na dno.

Dodać masło, sól i pieprz, dusić 15min/120°C//obr.1 bez założonej miarki.

Dodać mąkę, wino, wodę, sos wochestershire i koncentrat bulionu, wymieszać 10s//obr.3, następnie gotować 20min/100°C//obr.1.

Doprawić do smaku.

Bagietkę pokroić na kromki, spryskać oliwą i posypać starkowanym parmezanem. Zapiec w piekarniku przez około 10 min/górna-dolna grzałka/200st.

Podawać razem z zupą. Zupę można też zapiec w miseczce pod pierzynką z żółtego sera.



Komentarze