Cebulaki



Przepis na Thermomix.

12 porcji

Składniki:

Ciasto
160 g mleka
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
400 g mąki pszennej
1 jajko
25 g oleju
1 łyżeczka soli

Farsz
400 g cebuli (obranej i przekrojonej na pół)
2 łyżki masła klarowanego
100 g wody
100 g śmietany 18%
pieprz, sól, przyprawa włoska lub zioła prowansalskie
100 g sera żółtego
1 jajko do posmarowania

Przygotowanie:

Zetrzeć pokrojony ser 5s/obr.7, przełożyć do innego naczynia.

Do TM wlać mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzać  2min/37ºC/obr.1.

Dodać pozostałe składniki wg podanej kolejności, wyrobić 2min/(miarka MT zdjęta).

Z ciasta uformować 12 kul, rozłożyć je równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

Nastawić piekarnik na 180ºC.

Pokrojoną na połówki cebulę rozdrobnić 3 s/obr5, zgarnąć kopystką z brzegów naczynia, dodać masło i poddusić 3min/100ºC//obr2, dodać wodę i dalej dusić bez miarki MT 100ºC //obr.2  do odparowania wody (zależy jaka cebula), dodać śmietanę i przyprawić na dość ostro zagotować 3 min//100ºC/obr.2.
Wyrośnięte kulki spłaszczyć denkiem szklanki, robiąc jednocześnie wgłębienie na farsz.

Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nałożyć farsz. Posypać żółtym serem. Piec 25-30 min. do zarumienienia.




Komentarze