Cebulaki
Przepis na Thermomix.
12 porcji
Składniki:
Ciasto
160 g mleka
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
400 g mąki pszennej
1 jajko
25 g oleju
1 łyżeczka soli
Farsz
400 g cebuli (obranej i przekrojonej na pół)
2 łyżki masła klarowanego
100 g wody
100 g śmietany 18%
pieprz, sól, przyprawa włoska lub zioła prowansalskie
100 g sera żółtego
1 jajko
do posmarowania
Przygotowanie:
Zetrzeć
pokrojony ser 5s/obr.7, przełożyć do innego naczynia.
Do TM wlać mleko, dodać drożdże i cukier,
podgrzać 2min/37ºC/obr.1.
Z ciasta uformować 12 kul, rozłożyć je równomiernie na
wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryć ściereczką i pozostawić do
wyrośnięcia.
Nastawić piekarnik na 180ºC.
Pokrojoną na połówki cebulę rozdrobnić 3
s/obr5, zgarnąć kopystką z brzegów naczynia, dodać masło i poddusić 3min/100ºC/
/obr2,
dodać wodę i dalej dusić bez miarki MT 100ºC /
/obr.2 do
odparowania wody (zależy jaka cebula), dodać śmietanę i przyprawić na dość
ostro zagotować 3 min/
/100ºC/obr.2.



Wyrośnięte kulki spłaszczyć denkiem szklanki, robiąc
jednocześnie wgłębienie na farsz.
Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nałożyć farsz. Posypać
żółtym serem. Piec 25-30 min. do zarumienienia.
Komentarze
Prześlij komentarz