Kotlety warzywne z sosem koperkowym


Przepis na Thermomix

4 porcje

Składniki:
150 g marchewki pokrojonej na kawałki
200 g piersi z kurczaka, pokrojonych na 3 cm kawałki
50 g cebuli, pokrojonej na ćwiartki
70 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
150 g pieczarek, przekrojonych na pół
¼ łyżeczki suszonego rozmarynu
3/4 łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
25 g oliwy z oliwek
1 jajko
60 g bułki tartej
500 g wody
500 g ziemniaków, pokrojonych na 2-3 cm kawałki

Sos
10 g koperku
200 g śmietany 18%
3-4 szczypty pieprzu
3 szczypty soli

Sposób przygotowania:

Do TM włożyć marchewkę, rozdrobnić 5s/obr.5.

Dodać kurczaka, rozdrobnić 10s/obr.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.,

Do TM włożyć cebulę i paprykę, rozdrobnić 2s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką na dno. Dodać pieczarki, rozdrobnić 2s/obr.4. Zgarnąć na dno.

Dodać rozmaryn, ¼ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu i oliwę, dusić bez założonej miarki 13min/120°C/obr/1.

Dodać marchewkę z kurczakiem, jajko, bułkę tartą, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, wymieszać 15s/obr.4. Dłonie zmoczyć, z uzyskanej masy formować kotleciki (Ø 5cm) grubość 3 cm i układać je na natłuszczonych wkładach Varoma (dolna i górna część). Opłukać naczynie miksujące.

Do TM wlać wodę, włożyć koszyczek i umieścić w nim ziemniaki, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 20min/Varoma/obr.1. Odstawić przystawkę i wyjąć koszyczek. Umyć i osuszyć TM.

Sos koperkowy
Do TM włożyć koperek, rozdrobnić 2s/obr.8. Zgarnąć na dno.

Dodać śmietanę, pieprz i sól, wymieszać 5s/obr.4. Zmiksować 5s/obr.9.

Kotlety podawać z ziemniakami i sosem koperkowym. Ziemniaki można trochę posolić do smaku.

Komentarze