Żerberka barbeque "Last Meal Ribs"
Składniki:
100 g cukru trzcinowego
100 g cukru białego
40 g czerwonej papryki w proszku
35 g czosnku granulowanego
10 g wędzonej papryki
1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżka cebuli w proszku
1 łyżeczka zmielonego rozmarynu
100 g soli soli wędzarniczej
żeberka z części przy kręgosłupie (baby back) - po płacie na osobę, lub St. Louis - po połowie płata/os.
sos BBQ lub Jack Daniel's
Sposób przygotowania:
100 g cukru białego
40 g czerwonej papryki w proszku
35 g czosnku granulowanego
10 g wędzonej papryki
1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżka cebuli w proszku
1 łyżeczka zmielonego rozmarynu
100 g soli soli wędzarniczej
żeberka z części przy kręgosłupie (baby back) - po płacie na osobę, lub St. Louis - po połowie płata/os.
sos BBQ lub Jack Daniel's
Sposób przygotowania:
Wymieszać wszystkie składniki suchej marynaty "Meathead's Memphis Dust".
Wypłukać żeberka w ziemnej wodzie aby pozbyć się wszelkich drobnych kostek. Usunąć białą membranę przy pomocy ręcznika papierowego, ewentualnie usunąć nadmiar tłuszczu.
Posolić i najlepiej odstawić na 1-2 godziny. Zwilżyć powierzchnię żeberek wodą lub olejem i posypać mieszanką przypraw (około 2 łyżki na stronę płata w zależności od jego wielkości).
Ustawić grilla na grzanie pośrednie (tradycyjne) 120°C, ustawiając wędzarkę nad palnikiem, a pod żeberkami tackę z wodą, jeśli jest taka możliwość. Nie schodzić poniżej 93°C, ani powyżej 121°C. Żeberka położyć mięsną stroną do góry (nie trzeba ich obracać). Grillować 3-4 godziny dla baby back ribs, lub 5-6 godzin dla St. Louis ribs, w zależności od grubości płatów.
Na koniec posmarować sosem BBQ i grillować 30 sekund z każdej strony do skarmelizowania.
Wypłukać żeberka w ziemnej wodzie aby pozbyć się wszelkich drobnych kostek. Usunąć białą membranę przy pomocy ręcznika papierowego, ewentualnie usunąć nadmiar tłuszczu.
Posolić i najlepiej odstawić na 1-2 godziny. Zwilżyć powierzchnię żeberek wodą lub olejem i posypać mieszanką przypraw (około 2 łyżki na stronę płata w zależności od jego wielkości).
Ustawić grilla na grzanie pośrednie (tradycyjne) 120°C, ustawiając wędzarkę nad palnikiem, a pod żeberkami tackę z wodą, jeśli jest taka możliwość. Nie schodzić poniżej 93°C, ani powyżej 121°C. Żeberka położyć mięsną stroną do góry (nie trzeba ich obracać). Grillować 3-4 godziny dla baby back ribs, lub 5-6 godzin dla St. Louis ribs, w zależności od grubości płatów.
Na koniec posmarować sosem BBQ i grillować 30 sekund z każdej strony do skarmelizowania.
Komentarze
Prześlij komentarz