Grzebyczki ziemniaczane


4 porcje

Składniki:
10 średnich ziemniaków
60 g roztopionego masła
60 g oliwy z oliwek
3 wyciśnięte ząbki czosnku
sól, pieprz
mozzarella w plasterkach
½ szklanki startego parmezanu
posiekana pietruszka do przybrania


Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 190°C i wyłożyć blachę papierem do pieczenia.

Ziemniaki dokładnie wyszorować i ponacinać w poprzek. Ułożyć na blasze.

W miseczce wymieszać masło z oliwą i czosnkiem. Posmarować ziemniaki i posypać solą i pieprzem. Piec przez 45 minut.

Wyjąć ziemniaki i jeszcze raz posmarować masłem. W nacięcia powkładać małe plasterki mozzarelli i posypać parmezanem. Piec przez około 30 minut na thermoobiegu. Podawać posypane pietruszką.

Komentarze