Hajducki Cevap


12 porcji

Składniki:

Kotlety
600 g mięsa mielonego wołowego
600 g mięsa mielonego jagnięcego
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 szczypta kuminu
1 szczypta cynamonu
1 szczypta kminku
1 szczypta pieprzu
1 szczypta majeranku
1 szczypta pietruszki
1 szczypta pieprzu Cayenne
4 ząbki czosnku
2 drobno posiekane cebule
100 g sera bałkańskiego (typu feta)
6 łyżeczek ajvaru ostrego (plus porcja do podania)

Sos Tzatziki
3 ząbki czosnku
200-250 g ogórków
200-300 g jogurtu
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego


Sposób przygotowania:

Składniki na kotlety poza serem i ajvarem wymieszać i urabiać 10 min. Każdą porcję na kotleta podzielić na dwie części, spłaszczyć i nadziewać serem oraz ajvarem, przykrywając drugą połówką i formując wrzeciona. Uwaga, starać się cienko lepić by łatwiej usmażyć - więcej mniejszych kotlecików.

Kotlety smażyć na małym ogniu.

Czosnek wycisnąć przez praskę. Ogórki obrać i starkować. Wymieszać z jogurtem i czosnkiem. W razie potrzeby odsączyć. Doprawić solą i pieprzem.

Komentarze