Wiedeńska zupa ziemniaczana z grzybami



8 porcji

Składniki:
3 l wołowego bulionu
400 g ziemniaków (nierozpadających się podczas gotowania
8 łyżek oleju lub klarowanego masła
100 g wędzonego bekonu
2 marchewki
2 cebule
1 średni seler
4 płaskie łyżki mąki
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 płaskie łyżki suszonego majeranku
2 łyżeczki mielonego kminku
8 suszonych grzybów
1 pęczek natki pietruszki
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki octu jabłkowego
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Grzyby zalewamy połową szklanki wrzącej wody i odstawiamy.

W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy drobno pokrojone w kosteczkę cebule, marchew, seler oraz bekon i smażymy do zeszklenia. Dodajemy mąkę i chwilę smażymy, mieszając. Następnie cały czas mieszając, wlewamy powoli bulion (powinien być zimny, aby nie robiły się grudki).

Dodajemy roztarty w dłoniach majeranek, zmiażdżony czosnek, liście laurowe i posiekaną natkę pietruszki.

Grzyby wyjmujemy z wody, siekamy i dodajemy do zupy razem z wodą, w której się moczyły. Gotujemy ok. 15 min. na wolnym ogniu.

Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy śmietanę, na koniec doprawiamy octem.

Podawać przybrane pietruszką.

Komentarze