Zapiekanka makaronowo-serowa
8 porcji
Składniki:
Makaron
400-500 g makaronu typu kolanka
120 g masła
120 g mąki
1 litr mleka
sól, pieprz
sos tabasco
pieprz Cayenne
6 szklanek mieszkanki starkowanych serów (w równych proporcjach) np. Cheddar, Mozzarella, Gruyere
Kruszonka
120 g tarkowanego Parmezanu
250 g panierki panko (lub bułki tartej)
75 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz
natka pietruszki do przybrania
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 190°C. Ugotować makaron al dente. W dużym garnku roztopić masło. Dodać mąkę i podsmażyć na złoto. Dodać mleko i dobrze wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem, tabasco i Cayenne. Gotować mieszając aż lekko zgęstnieje, ok. 5 min.
Zdjąć garnek z ognia i wmieszać mieszankę serów, aż do uzyskania w miarę jednolitej masy. Połączyć sos z makaronem.
Makaron przelać do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
W małej miseczce, wymieszać Parmezan, panko i oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem, posypać kruszonką makaron.
Piec na złoto przez 20-25 min.
Podawać posypane natką pietruszki.
Zdjąć garnek z ognia i wmieszać mieszankę serów, aż do uzyskania w miarę jednolitej masy. Połączyć sos z makaronem.
Makaron przelać do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
W małej miseczce, wymieszać Parmezan, panko i oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem, posypać kruszonką makaron.
Piec na złoto przez 20-25 min.
Podawać posypane natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz