Zapiekanka makaronowo-serowa


8 porcji

Składniki:

Makaron
400-500 g makaronu typu kolanka
120 g masła
120 g mąki
1 litr mleka
sól, pieprz
sos tabasco
pieprz Cayenne
6 szklanek mieszkanki starkowanych serów (w równych proporcjach) np. Cheddar, Mozzarella, Gruyere

Kruszonka
120 g tarkowanego Parmezanu
250 g panierki panko (lub bułki tartej)
75 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz
natka pietruszki do przybrania


Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 190°C. Ugotować makaron al dente. W dużym garnku roztopić masło. Dodać mąkę i podsmażyć na złoto. Dodać mleko i dobrze wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem, tabasco i Cayenne. Gotować mieszając aż lekko zgęstnieje, ok. 5 min. 

Zdjąć garnek z ognia i wmieszać mieszankę serów, aż do uzyskania w miarę jednolitej masy. Połączyć sos z makaronem.

Makaron przelać do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

W małej miseczce, wymieszać Parmezan, panko i oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem, posypać kruszonką makaron.

Piec na złoto przez 20-25 min.

Podawać posypane natką pietruszki.

Komentarze