Barszcz czerwony z uszkami


Składniki:

Barszcz 
wywar na żeberkach i włoszczyźnie                 
1 kg buraków
1 duży słoik domowej ćwikły
1 ząbek czosnku              
sól, pieprz, cukier, ocet do smaku
1 łyżeczka kwasku cytrynowego   

Uszka grzybowe         
50 g suszonych grzybów (podgrzybków)  
1 duża cebula        
250 g mąki poznańskiej (do pierogów)
1 jajko
160 ml wrzątku
20 g+10 g masła
sól, pieprz

Sposób przygotowania: 

W gotowym wywarze gotować obrane i pokrojone w kostkę buraki przez 30 minut. Zostawić do wystygnięcia i gdy wywar będzie miał ok. 80°C dodać ćwikłę, czosnek i wywar z grzybów. Pozostawić do wystygnięcia i odcedzić. Dodać sól, pieprz, cukier i kwasek cytrynowy do smaku.

Grzyby zalać szklanką zimnej wody i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle (10 g) i po przestudzeniu dodać do przestudzonych i odcedzonych grzybów. Poszatkować w blenderze. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Rozpuścić masło we wrzątku. Wlać do mąki, dodać sól, wymieszać i wyrobić na jednorodną masę. Ciasto pierogowe trzymać pod wilgotną ścierką i rozwałkowywać partiami.

Uszka gotować 1-2 minuty. Podawać z podgrzanym barszczem (nie wolno barszczu już zagotować!!! - straci kolor).



Komentarze