Barszcz czerwony z uszkami
Barszcz
wywar na żeberkach i włoszczyźnie
1 kg buraków
1 duży słoik domowej ćwikły
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, cukier, ocet do smaku
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Uszka grzybowe
50 g suszonych grzybów
(podgrzybków)
1 duża cebula
250 g mąki poznańskiej (do pierogów)
1 jajko
160 ml wrzątku
20 g+10 g masła
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
W gotowym wywarze gotować obrane i pokrojone w kostkę
buraki przez 30 minut. Zostawić do wystygnięcia i gdy wywar będzie miał ok. 80°C dodać ćwikłę, czosnek i wywar z grzybów. Pozostawić do wystygnięcia i
odcedzić. Dodać sól, pieprz, cukier i kwasek cytrynowy do smaku.
Grzyby zalać szklanką zimnej wody i gotować na
małym ogniu przez około 30 minut. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle (10 g) i
po przestudzeniu dodać do przestudzonych i odcedzonych grzybów. Poszatkować w
blenderze. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Rozpuścić masło we wrzątku. Wlać do mąki,
dodać sól, wymieszać i wyrobić na jednorodną masę. Ciasto pierogowe
trzymać pod wilgotną ścierką i rozwałkowywać partiami.
Uszka gotować 1-2 minuty. Podawać z podgrzanym
barszczem (nie wolno barszczu już zagotować!!! - straci kolor).
Komentarze
Prześlij komentarz