Chili con carne
8 porcji
Składniki:
450 g
boczku, posiekanego
2 posiekane cebule
1 główka czosnku, podzielona na ząbki, obrane i posiekane
5 czerwonych papryk, posiekanych
3-5 czubatych łyżeczek chili w proszku
500 g mielonej wołowiny
500 g mielonej wieprzowiny
2 puszki pomidorów lub pasaty
1 puszka czarnej fasoli
1 puszka czerwonej fasoli
3 łyżki sosu wochestershire
sól, pieprz, tabasco
Sposób przygotowania:
Na średnim ogniu rozgrzać duży garnek, włożyć do niego boczek. Dolać trochę wody, w której rozpuści się tłuszcz z boczku. Kiedy woda wyparuje, boczek zrumieni się. Włożyć do garnka cebulę, czosnek i paprykę. Gotować aż zmiękną i zaczną się karmelizować.
Wsypać chili w proszku i włożyć mielone mięso, dobrze wymieszać i rozbić grudy mięsa drewnianą łyżką. Dodać pomidory i fasolę, doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Dobrze jest przygotować to danie na dzień przed spożyciem, smaki będą wyraźniejsze.
2 posiekane cebule
1 główka czosnku, podzielona na ząbki, obrane i posiekane
5 czerwonych papryk, posiekanych
3-5 czubatych łyżeczek chili w proszku
500 g mielonej wołowiny
500 g mielonej wieprzowiny
2 puszki pomidorów lub pasaty
1 puszka czarnej fasoli
1 puszka czerwonej fasoli
3 łyżki sosu wochestershire
sól, pieprz, tabasco
Sposób przygotowania:
Na średnim ogniu rozgrzać duży garnek, włożyć do niego boczek. Dolać trochę wody, w której rozpuści się tłuszcz z boczku. Kiedy woda wyparuje, boczek zrumieni się. Włożyć do garnka cebulę, czosnek i paprykę. Gotować aż zmiękną i zaczną się karmelizować.
Wsypać chili w proszku i włożyć mielone mięso, dobrze wymieszać i rozbić grudy mięsa drewnianą łyżką. Dodać pomidory i fasolę, doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Dobrze jest przygotować to danie na dzień przed spożyciem, smaki będą wyraźniejsze.
Komentarze
Prześlij komentarz