Keftedes z dipem
4 porcje
Składniki:
Klopsiki
1 cebula
500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
1 jajko
2-3 łyżki tartej bułki,
po kilka listków mięty, melisy i natki lub kolendry
1/2 łyżki skórki z tartej cytryny
cynamon lub kumin
olej do formy
sól i pieprz
Dip
200 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku, wyciśniętego
1 garść koperku
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno posiekać, dodać do mięsa razem z jajkiem, tartą bułką, drobno posiekanymi ziołami i skórką z cytryny. Masę wyrobić (ok. 10min), doprawić solą, pieprzem, kuminem (lepiej niż cynamonem). Z masy mięsnej uformować małe klopsiki. Smażyć na patelni na złoto przez około 4 min. Odkładać na ręcznik papierowy by odsączyć tłuszcz.
Jogurt wymieszać z pozostałymi składnikami. Wstawić do lodówki by się przegryzł.
Klosiki podawać z dipem i tabulą.
Klopsiki
1 cebula
500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
1 jajko
2-3 łyżki tartej bułki,
po kilka listków mięty, melisy i natki lub kolendry
1/2 łyżki skórki z tartej cytryny
cynamon lub kumin
olej do formy
sól i pieprz
Dip
200 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku, wyciśniętego
1 garść koperku
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno posiekać, dodać do mięsa razem z jajkiem, tartą bułką, drobno posiekanymi ziołami i skórką z cytryny. Masę wyrobić (ok. 10min), doprawić solą, pieprzem, kuminem (lepiej niż cynamonem). Z masy mięsnej uformować małe klopsiki. Smażyć na patelni na złoto przez około 4 min. Odkładać na ręcznik papierowy by odsączyć tłuszcz.
Jogurt wymieszać z pozostałymi składnikami. Wstawić do lodówki by się przegryzł.
Klosiki podawać z dipem i tabulą.
Jogurt wymieszać z pozostałymi składnikami. Wstawić do lodówki by się przegryzł.
Klosiki podawać z dipem i tabulą.
Komentarze
Prześlij komentarz