Keftedes z dipem


4 porcje

Składniki:

Klopsiki
1 cebula
500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
1 jajko
2-3 łyżki tartej bułki, 
po kilka listków mięty, melisy i natki lub kolendry
1/2 łyżki skórki z tartej cytryny
cynamon lub kumin
olej do formy

sól i pieprz

Dip
200 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku, wyciśniętego
1 garść koperku
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Cebulę drobno posiekać, dodać do mięsa razem z jajkiem, tartą bułką, drobno posiekanymi ziołami i skórką z cytryny. Masę wyrobić (ok. 10min), doprawić solą, pieprzem, kuminem (lepiej niż cynamonem). Z masy mięsnej uformować małe klopsiki. Smażyć na patelni na złoto przez około 4 min. Odkładać na ręcznik papierowy by odsączyć tłuszcz.

Jogurt wymieszać z pozostałymi składnikami. Wstawić do lodówki by się przegryzł.

Klosiki podawać z dipem i tabulą.




Komentarze