Klopsiki szwedzkie
4 porcje
Składniki:
Ryż
Ryż
1 seler
oliwa
kilka gałązek świeżego tymianku (może być suszony)
300 g ryżu
200 g szpinaku baby
Klopsiki
200 g mielonej wołowiny
200 g mielonej wieprzowiny
½ pęczka świeżego koperku
2 łyżeczki kminku mielonego
40 ml wódki
1 słoiczek dżemu żurawinowego
4 łyżki śmietany 30 %
4 łyżki jogurtu naturalnego (do podania)
oliwa
kilka gałązek świeżego tymianku (może być suszony)
300 g ryżu
200 g szpinaku baby
Klopsiki
200 g mielonej wołowiny
200 g mielonej wieprzowiny
½ pęczka świeżego koperku
2 łyżeczki kminku mielonego
40 ml wódki
1 słoiczek dżemu żurawinowego
4 łyżki śmietany 30 %
4 łyżki jogurtu naturalnego (do podania)
Sposób przygotowania:
Seler obrać i pokroić w 1-centymetrową kostkę. W szerokim garnku rozgrzać oliwę, włożyć seler, doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem. Wlać odrobinę wrzątku i dusić pod przykryciem, regularnie mieszając. Ugotować ryż w osolonej wodzie, a następnie dodać do selera wraz ze szpinakiem. Doprawić.
W misce doprawić mięso solą i pieprzem oraz dodać koperek. Mięso wyrabiać około 10 minut. Uformować małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać oliwę, ułożyć klopsiki, posypać kminkiem. Smażyć regularnie wstrząsając patelnią aż się przyrumienią.
Na patelnię wlać wódkę i podpalić. Jak alkohol się wypali, odcedzić klopsiki. Do sosu dodać dżem i śmietanę. Zredukować do odpowiedniej konsystencji.
Klopsiki podawać na ryżu z selerem, polane sosem z kleksem jogurtu.
W misce doprawić mięso solą i pieprzem oraz dodać koperek. Mięso wyrabiać około 10 minut. Uformować małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać oliwę, ułożyć klopsiki, posypać kminkiem. Smażyć regularnie wstrząsając patelnią aż się przyrumienią.
Na patelnię wlać wódkę i podpalić. Jak alkohol się wypali, odcedzić klopsiki. Do sosu dodać dżem i śmietanę. Zredukować do odpowiedniej konsystencji.
Klopsiki podawać na ryżu z selerem, polane sosem z kleksem jogurtu.
Komentarze
Prześlij komentarz