Ptysie wytrawne
Przepis na Thermomix
24 porcji
Składniki:
150 g wody
80 g masła, pokrojonego na kawałki
2 szczypty soli
120 g mąki pszennej
3 jajka
2 pojemniki pasty łososiowej
80 g masła, pokrojonego na kawałki
2 szczypty soli
120 g mąki pszennej
3 jajka
2 pojemniki pasty łososiowej
Sposób przygotowania:
Do TM wlać wodę, dodać masło i sól, gotować 5min/100°C/obr.1.
Dodać mąkę i wymieszać 1min30s/obr.3. Wyjąć naczynie z obudowy, zdjąć pokrywę i odstawić na 10 min do ostudzenia.
Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Naczynie TM umieścić w obudowie, dodać jajka, wymieszać 15s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką na dno, wymieszać 30s/obr.5. Ciasto przełożyć do rękawa do dekoracji.
Ciasto wyciskać za pomocą rękawa na blachę z papierem. Raczej na płasko, o średnicy orzecha włoskiego. Zachować 2-3 cm odstępy. Trzymać się tego rozmiaru, bo ciasto podwoi swoją objętość w piekarniku.
Piec 20-25 min (200°C) lub do momentu, aż ptysie nabiorą złotego koloru. Po zakończeniu pieczenia wyłączyć piekarnik i pozostawić uchylone drzwiczki na 8-10 min, aby ptysie mogły wyschnąć. Następnie ptysie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Ptysie przekroić na pół, na spód za pomocą rękawa nałożyć pastę, następnie przykryć drugą częścią ptysia. Do momentu podania ptysie przechowywać w lodówce.
Dodać mąkę i wymieszać 1min30s/obr.3. Wyjąć naczynie z obudowy, zdjąć pokrywę i odstawić na 10 min do ostudzenia.
Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Naczynie TM umieścić w obudowie, dodać jajka, wymieszać 15s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką na dno, wymieszać 30s/obr.5. Ciasto przełożyć do rękawa do dekoracji.
Ciasto wyciskać za pomocą rękawa na blachę z papierem. Raczej na płasko, o średnicy orzecha włoskiego. Zachować 2-3 cm odstępy. Trzymać się tego rozmiaru, bo ciasto podwoi swoją objętość w piekarniku.
Piec 20-25 min (200°C) lub do momentu, aż ptysie nabiorą złotego koloru. Po zakończeniu pieczenia wyłączyć piekarnik i pozostawić uchylone drzwiczki na 8-10 min, aby ptysie mogły wyschnąć. Następnie ptysie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Ptysie przekroić na pół, na spód za pomocą rękawa nałożyć pastę, następnie przykryć drugą częścią ptysia. Do momentu podania ptysie przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz