Quiche z camembertem i brokułami


12 porcji

Składniki:
 
250 g gotowego ciasta kruchego
mąka do oprószenia
250 ml mleka
250 ml śmietany 12%
125 g camemberta, pokrojonego w kostkę
3 jajka
1 rozmącone jajko
½ brokułu, podzielonego na małe różyczki
zioła prowansalskie
sól, pieprz
1 łyżka rozgniecionego różowego pieprzu do przybrania

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 180°C termoobieg.

Rozłożyć ciasto na formę do tarty. Oblepić brzegi, ozdobić brzegi oraz nakłuć spód widelcem. Usunąć nadmiar ciasta.

Przykryć papierem do pieczenia i dociążyć kulkami ceramicznymi (ew. suchą fasolą, czystymi śrubkami metalowymi). Piec 15 minut.

Wyjąć z piekarnika i ostrożnie usunąć papier wraz z obciążeniem.

Spód posmarować rozmąconym jajkiem. Resztkę wymieszać z pozostałymi jajkami, mlekiem i śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.

Ułożyć na spodzie brokuła i camembert. Zalać masą jajeczną. Piec 30 min. w 210°C (tryb Quiche w piekarniku).

Kontrolować pod koniec procesu pieczenia. Masa powinna się mocno ściąć, ale nie przypalić.

Odstawić do wystygnięcia i posypać różowym pieprzem.





Komentarze