Sernik creme brulee


Przepis na Thermomix

12 porcji


Składniki:

Ciasteczkowy spód:
170 g ciasteczek kruchych
70 g masła

Masa serowa
750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g serka mascarpone
1 puszka (400 g) mleka słodzonego skondensowanego
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka pasty z wanilli lub ekstraktu z wanilii
4 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Crème brûlée
4 żółtka
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
300 ml śmietany kremówki 36%, zagotowanej i lekko przestudzonej
3 łyżki cukru brązowego do karmelizacji

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasteczkowy spód:
W TM umieścić ciasteczka, rozdrobnić 10s/obr.6. Przesypać do innego naczynia. Do TM włożyć masło, podgrzewać 4min/70/obr.1.
Masło wlać do ciasteczek, dobrze wymieszać. Rozprowadzić po całym dnie silikonowej tortownicy, docisnąć. Odstawić do lodówki na 10-15 min.
Masa serowa:
W TM umieścić wszystkie składniki, zmiksować 30s/obr.4-5, tylko do połączenia się składników. Uwaga: nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - dzięki temu sernik nie urośnie i nie opadnie, pozostanie równy jak stół.
Z zewnątrz tortownicę owinąć podwójnie folią aluminiową. Do formy przelać masę serową (będzie bardzo rzadka!). Na dolnym poziomie w piekarniku umieścić naczynie z wodą. Piec w temperaturze 150°C (bez termoobiegu) przez około 60 minut z parą wodną.
Crème brûlée
W TM umieścić żółtka z cukrem. Utrzeć ok. 1min/obr.3, do momentu kiedy żółtka zaczną zmieniać kolor na jaśniejszy. Dodać śmietanę kremówkę i zmiksować 30s/obr.3, nie za długo, tylko do połączenia.
Sernik wyjąć z piekarnika, sprawdzić jego powierzchnię - powinna być ścięta i sprężysta na całej powierzchni, a szczególnie na środku (jeśli nie jest - umieścić sernik z powrotem w piekarniku i dopiec).
Temperaturę w piekarniku obniżyć do 130°C
Od razu po wyjęciu sernika wylać masę crème brûlée. Wstawić do piekarnika i piec (już bez kąpieli wodnej) dodatkowe 75 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy krem jest gotowy; środkowa część powinna być lekko galaretkowata. Krem nie powinien się również przyrumienić. Sernik wyjąć z piekarnika, ostudzić w temperaturze pokojowej.
Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Kolejnego dnia sernik wyjąć z lodówki, usunąć obręcz tortownicy, przełożyć na paterę.

Powierzchnię kremu delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i posypać brązowym cukrem (nie za grubo, bo warstwa karmelu będzie zbyt twarda i mało krucha). Cukier skarmelizować przy pomocy palnika.

Komentarze