Sernik creme brulee
Przepis na Thermomix
12 porcji
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
170 g ciasteczek kruchych
70 g masła
Masa serowa
750 g twarogu
tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g serka
mascarpone
1 puszka (400
g) mleka słodzonego skondensowanego
1/4 szklanki
cukru
1 łyżeczka
pasty z wanilli lub ekstraktu z wanilii
4 jajka
1 łyżka mąki
pszennej
1,5 łyżki mąki
ziemniaczanej
Crème brûlée
4 żółtka
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
300 ml śmietany
kremówki 36%, zagotowanej i lekko przestudzonej
3 łyżki cukru
brązowego do karmelizacji
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej.
Ciasteczkowy spód:
W TM umieścić ciasteczka, rozdrobnić
10s/obr.6. Przesypać do innego naczynia. Do TM włożyć masło, podgrzewać 4min/70/obr.1.
Masło wlać do ciasteczek, dobrze
wymieszać. Rozprowadzić po całym dnie silikonowej tortownicy, docisnąć. Odstawić do lodówki
na 10-15 min.
Masa serowa:
W TM umieścić wszystkie składniki,
zmiksować 30s/obr.4-5, tylko do połączenia się składników. Uwaga: nie miksować
zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - dzięki temu sernik
nie urośnie i nie opadnie, pozostanie równy jak stół.
Z zewnątrz tortownicę owinąć
podwójnie folią aluminiową. Do formy przelać masę serową (będzie bardzo
rzadka!). Na dolnym poziomie w piekarniku umieścić naczynie z wodą. Piec w
temperaturze 150°C (bez termoobiegu) przez około 60 minut z parą wodną.
Crème brûlée
W TM umieścić żółtka z cukrem.
Utrzeć ok. 1min/obr.3, do momentu kiedy żółtka zaczną zmieniać kolor na
jaśniejszy. Dodać śmietanę kremówkę i zmiksować 30s/obr.3, nie za długo, tylko
do połączenia.
Sernik wyjąć z piekarnika, sprawdzić
jego powierzchnię - powinna być ścięta i sprężysta na całej powierzchni, a
szczególnie na środku (jeśli nie jest - umieścić sernik z powrotem w piekarniku
i dopiec).
Temperaturę w piekarniku obniżyć do
130°C.
Od razu po wyjęciu sernika wylać
masę crème brûlée. Wstawić do piekarnika i piec (już bez kąpieli wodnej)
dodatkowe 75 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy krem jest gotowy;
środkowa część powinna być lekko galaretkowata. Krem nie powinien się również
przyrumienić. Sernik wyjąć z piekarnika, ostudzić w temperaturze pokojowej.
Wstawić do lodówki na co najmniej 12
godzin.
Kolejnego dnia sernik wyjąć z
lodówki, usunąć obręcz tortownicy, przełożyć na paterę.
Powierzchnię kremu delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i posypać brązowym cukrem (nie za grubo, bo warstwa karmelu będzie zbyt twarda i mało krucha). Cukier skarmelizować przy pomocy palnika.
Powierzchnię kremu delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i posypać brązowym cukrem (nie za grubo, bo warstwa karmelu będzie zbyt twarda i mało krucha). Cukier skarmelizować przy pomocy palnika.
Komentarze
Prześlij komentarz