Chałka
Przepis na Thermomix
30 kromek
Składniki:
50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia miski
300 g mleka
20 g świeżych drożdży, pokruszonych lub 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g)
60 g cukru
550 g mąki chlebowej
2 płaskie łyżeczki soli
1 jajko, delikatnie roztrzepane, do posmarowania
300 g mleka
20 g świeżych drożdży, pokruszonych lub 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g)
60 g cukru
550 g mąki chlebowej
2 płaskie łyżeczki soli
1 jajko, delikatnie roztrzepane, do posmarowania
Sposób przygotowania:
Dużą miskę lekko natłuścić, odstawić. Do TM wlać mleko, dodać masło, drożdże i cukier, podgrzać 3min/37°C/obr.2.
Dodać mąkę i sól, wyrobić 3min/
. Ciasto włożyć do przygotowanej miski, przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godz.)
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i odstawić. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek (ok. 45 cm długości). Połączyć końcówki 3 wałków, spleść ze sobą jak warkocz, połączyć końcami. Zaplecione ciasto umieścić na przygotowanej blasze, przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi swoją objętość (ok. 30 min). Podczas wyrastania ciasta rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Wierzch chałki posmarować roztrzepanym jajkiem, piec 25-30 min (180°C) lub do czasu, gdy pukają w chałkę od spodu usłyszymy głuchy dźwięk. Przed przekrojeniem pozostawić do ostygnięcia.
Podawać z masłem lub ulubionym dżemem.
Warianty:
Po posmarowaniu wierzchu chałki roztrzepanym jajkiem, można ją posypać płatkami migdałów lub perłowym cukrem.
Na 1 minutę przed końcem wyrabiania można dodać 80 g rodzynek.
Ciasto dobrze nadaje się do formowania ludzików i kształtów, ozdabiając je rodzynkami.
Dodać mąkę i sól, wyrobić 3min/

Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i odstawić. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek (ok. 45 cm długości). Połączyć końcówki 3 wałków, spleść ze sobą jak warkocz, połączyć końcami. Zaplecione ciasto umieścić na przygotowanej blasze, przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi swoją objętość (ok. 30 min). Podczas wyrastania ciasta rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Wierzch chałki posmarować roztrzepanym jajkiem, piec 25-30 min (180°C) lub do czasu, gdy pukają w chałkę od spodu usłyszymy głuchy dźwięk. Przed przekrojeniem pozostawić do ostygnięcia.
Podawać z masłem lub ulubionym dżemem.
Warianty:
Po posmarowaniu wierzchu chałki roztrzepanym jajkiem, można ją posypać płatkami migdałów lub perłowym cukrem.
Na 1 minutę przed końcem wyrabiania można dodać 80 g rodzynek.
Ciasto dobrze nadaje się do formowania ludzików i kształtów, ozdabiając je rodzynkami.
Komentarze
Prześlij komentarz