Chałka


Przepis na Thermomix

30 kromek

Składniki:
50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia miski
300 g mleka
20 g świeżych drożdży, pokruszonych lub 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g)
60 g cukru
550 g mąki chlebowej
2 płaskie łyżeczki soli
1 jajko, delikatnie roztrzepane, do posmarowania


Sposób przygotowania:

Dużą miskę lekko natłuścić, odstawić. Do TM wlać mleko, dodać masło, drożdże i cukier, podgrzać 3min/37°C/obr.2.

Dodać mąkę i sól, wyrobić 3min/Dough mode. Ciasto włożyć do przygotowanej miski, przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godz.)

Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i odstawić. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek (ok. 45 cm długości). Połączyć końcówki 3 wałków, spleść ze sobą jak warkocz, połączyć końcami. Zaplecione ciasto umieścić na przygotowanej blasze, przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi swoją objętość (ok. 30 min). Podczas wyrastania ciasta rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

Wierzch chałki posmarować roztrzepanym jajkiem, piec 25-30 min (180°C) lub do czasu, gdy pukają w chałkę od spodu usłyszymy głuchy dźwięk. Przed przekrojeniem pozostawić do ostygnięcia.

Podawać z masłem lub ulubionym dżemem.

Warianty:

Po posmarowaniu wierzchu chałki roztrzepanym jajkiem, można ją posypać płatkami migdałów lub perłowym cukrem.

Na 1 minutę przed końcem wyrabiania można dodać 80 g rodzynek.

Ciasto dobrze nadaje się do formowania ludzików i kształtów, ozdabiając je rodzynkami.

Komentarze