Idealnie wysmażony stek z tuńczyka
4 porcje
Składniki:
4 steki z tuńczyka
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu worcester
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju słonecznikowego
zielona sałata do podania
pietruszka, kawałki cytryny do przybrania
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu worcester
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju słonecznikowego
zielona sałata do podania
pietruszka, kawałki cytryny do przybrania
Sposób przygotowania:
Umieścić steki w płaskim naczyniu. Wymieszać w misce sos sojowy, sos worcester, musztardę, cukier i olej. Marynatą polać tuńczyka i delikatnie obtoczyć. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 min - 2 godz.
Smażyć na mocno rozgrzanej patelni grillowej - najlepiej żeliwnej - około 80 sekund z każdej strony (stek 12-15 mm).
Podawać z pietruszką i kawałkiem cytryny.
Smażyć na mocno rozgrzanej patelni grillowej - najlepiej żeliwnej - około 80 sekund z każdej strony (stek 12-15 mm).
Podawać z pietruszką i kawałkiem cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz