Karmelizowana marchewka
4 porcje
Składniki:
500 g marchewek (najlepiej młodych)
1 łyżka masła
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
¼ łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz
1 łyżka masła
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
¼ łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jeśli marchewka ma delikatna skórkę, to nie trzeba jej nawet obierać -wystarczy dobrze wyszorować w wodzie.
W zależności od wielkości marchwi, zostawić ją w całości lub pokroić w słupki.
Gotować 5 minut w osolonej wodzie by nieco zmiękła, ale pozostała jędrna. Odcedzić.
Przygotować marynatę - wymieszać 5 łyżek oliwy z miodem, sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem i tymiankiem.
Marchewki umieścić w marynacie i wymieszać.
Smażyć na patelni na łyżce masła do momentu aż zaczną się karmelizować - na dużym ogniu.
Podawać jako dodatek lub samodzielne danie.
W zależności od wielkości marchwi, zostawić ją w całości lub pokroić w słupki.
Gotować 5 minut w osolonej wodzie by nieco zmiękła, ale pozostała jędrna. Odcedzić.
Przygotować marynatę - wymieszać 5 łyżek oliwy z miodem, sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem i tymiankiem.
Marchewki umieścić w marynacie i wymieszać.
Smażyć na patelni na łyżce masła do momentu aż zaczną się karmelizować - na dużym ogniu.
Podawać jako dodatek lub samodzielne danie.
Komentarze
Prześlij komentarz