Karmelizowana marchewka


4 porcje

Składniki:
500 g marchewek (najlepiej młodych)
1 łyżka masła
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
¼ łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Jeśli marchewka ma delikatna skórkę, to nie trzeba jej nawet obierać  -wystarczy dobrze wyszorować w wodzie.

W zależności od wielkości marchwi, zostawić ją w całości lub pokroić w słupki.

Gotować 5 minut w osolonej wodzie by nieco zmiękła, ale pozostała jędrna. Odcedzić.

Przygotować marynatę - wymieszać 5 łyżek oliwy z miodem, sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem i tymiankiem.

Marchewki umieścić w marynacie i wymieszać.

Smażyć na patelni na łyżce masła do momentu aż zaczną się karmelizować - na dużym ogniu.

Podawać jako dodatek lub samodzielne danie.

Komentarze