Sushi - Futomaki
2-3 osoby (8 rolek)
Składniki:
Ryż:
400 g ryżu do sushi
450 g wody
6 łyżek zaprawy do sushi
450 g wody
6 łyżek zaprawy do sushi
Nadzienie:
8 płatków nori
150 g wędzonego łososia, pokrojonego w paski
150 g wędzonego tuńczyka, pokrojonego w paski
1 awokado, pokrojone w słupki
½ ogórka wężowego,
nieobranego, pokrojonego w słupki bez gniazd nasiennych
50 g śmietankowego serka typu Philadelphia
Szczypiorek
sałata
Dodatki:
wasabi
sos sojowy
marynowany imbir
Sposób przygotowania:
Ryż:
Ryż płukać w letniej wodzie, aż będzie przezroczysta - minimum 5 razy.
Ryż płukać w letniej wodzie, aż będzie przezroczysta - minimum 5 razy.
Opłukany ryż zagotować z wodą i gotować na
minimalnym ogniu 10 minut (4 stopień na kuchence).
Odstawić na 10 minut cały czas pod przykryciem, a następnie wymieszać delikatnie z zaprawą. Studzić ryż mieszając. Przechowywać w zamkniętym pojemniku lub pod mokrą szmatką.
Odstawić na 10 minut cały czas pod przykryciem, a następnie wymieszać delikatnie z zaprawą. Studzić ryż mieszając. Przechowywać w zamkniętym pojemniku lub pod mokrą szmatką.
Sushi:
Na bambusowej macie ułożyć nori. Rozprowadzić
ryż – nie moczyć rąk! Ułożyć pokrojone w słupki dodatki – ryba, ogórek/awokado,
szczypiorek, serek, odrobina wasabi. Sushi ściśle zawinąć. Końcówkę nori można
zmoczyć delikatnie wodą.
Kroić na 1-2 centymetrowe kawałki.
Podawać z wasabi, sosem sojowym i marynowanym
imbirem.
Komentarze
Prześlij komentarz