Sushi - Futomaki



2-3 osoby (8 rolek)

Składniki:


Ryż:
400 g ryżu do sushi
450 g wody
6 łyżek zaprawy do sushi

Nadzienie:
8 płatków nori
150 g wędzonego łososia, pokrojonego w paski
150 g wędzonego tuńczyka, pokrojonego w paski
1 awokado, pokrojone w słupki
½ ogórka wężowego, nieobranego, pokrojonego w słupki bez gniazd nasiennych
50 g śmietankowego serka typu Philadelphia
Szczypiorek
sałata

Dodatki:
wasabi
sos sojowy
marynowany imbir

Sposób przygotowania:

Ryż:
Ryż płukać w letniej wodzie, aż będzie przezroczysta - minimum 5 razy.
Opłukany ryż zagotować z wodą i gotować na minimalnym ogniu 10 minut (4 stopień na kuchence).
Odstawić na 10 minut cały czas pod przykryciem, a następnie wymieszać delikatnie z zaprawą. Studzić ryż mieszając. Przechowywać w zamkniętym pojemniku lub pod mokrą szmatką.

Sushi:
Na bambusowej macie ułożyć nori. Rozprowadzić ryż – nie moczyć rąk! Ułożyć pokrojone w słupki dodatki – ryba, ogórek/awokado, szczypiorek, serek, odrobina wasabi. Sushi ściśle zawinąć. Końcówkę nori można zmoczyć delikatnie wodą.

Kroić na 1-2 centymetrowe kawałki.


Podawać z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.





Komentarze