Domowa biała kiebasa


8,5 kg kiełbasy

Składniki:
2,5 kg boczku
1,5 kg karkówki
1,4 kg szynki
1,3 kg łopatki
0,8 kg podgardla
14 ząbków czosnku
5,5 łyżki soli kuchennej
3 łyżeczki mielonego białego pieprzu
25 g przyprawy do kiełbasy białej (1,5 opakowania przyprawy Biowin)
2 łyżki majeranku
750 ml wody przegotowanej i ostudzonej
1 paczka jelit (niecała)


Sposób przygotowania:
Szlachetne mięso, jak szynka i chude części karkówki, pokroić w kostkę wielkości ząbków czosnku. Resztę mięsa zmielić w maszynce na oczkach 4 mm razem z czosnkiem. 

Dodać wszystkie przyprawy i dolewając wody wyrabiać około 30 minut.

Jelita dokładnie wypłukać, a następnie nadziewać mięsem przy pomocy maszynki.

Gotować 15 minut z kawałkiem cebuli, zielem angielskim i liściem laurowym lub zamrażać surową bądź sparzoną.

Komentarze