Domowa biała kiebasa
8,5 kg kiełbasy
Składniki:
2,5 kg boczku
1,5 kg karkówki
1,4 kg szynki
1,3 kg łopatki
0,8 kg podgardla
14 ząbków czosnku
5,5 łyżki soli kuchennej
3 łyżeczki mielonego białego pieprzu
25 g przyprawy do kiełbasy białej (1,5 opakowania przyprawy Biowin)
2 łyżki majeranku
750 ml wody przegotowanej i ostudzonej
1 paczka jelit (niecała)
Sposób przygotowania:
Szlachetne mięso, jak szynka i chude
części karkówki, pokroić w kostkę wielkości ząbków czosnku. Resztę mięsa zmielić w
maszynce na oczkach 4 mm razem z czosnkiem.
Dodać wszystkie przyprawy i
dolewając wody wyrabiać około 30 minut.
Jelita dokładnie wypłukać, a następnie nadziewać mięsem przy pomocy maszynki.
Gotować 15 minut z kawałkiem cebuli,
zielem angielskim i liściem laurowym lub zamrażać surową bądź sparzoną.
Komentarze
Prześlij komentarz